POLÍTICA
Política 30/04/2013

El PSC recorda: "La guerra del 1714 va ser de successió, no de secessió"

El portaveu parlamentari dels socialistes catalans tem que s'aprofiti la commemoració del tricentenari per "tergiversar" i exigeixen que siguin historiadors els que expliquin els fets de 1714

M.colomer / A.mateo
1 min

Barcelona"La guerra del 1714 va ser de successió, no de secessió". Ras i curt. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha alertat del risc que els actes de celebració del tricentenari dels fets de 1714 es "tergiversin" per treure'n partit des de l'òptica política sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, en roda de premsa al Parlament, ha reclamat que més enllà de "professionals de l'àmbit de la comunicació", en referència explícita als comissionats dels actes del 2014 –el periodista i empresari Miquel Calçada i l'historiador i periodista Toni Soler–, la commemoració institucional també integri historiadors, entre els quals ha citat Joan B. Culla i Josep Fontana, com a garantia que "no es tergiversin les coses més del compte".

El precedent de C's

El cert és que l'argumentació que la guerra del 1714 no va tenir res a veure amb una guerra d'alliberament de Catalunya l'ha esgrimit sovint C's. De fet, precisament per desvincular el fet nacional català de la Guerra de Successió –en què Catalunya va perdre les seves estructures d'estat–, C's ha reclamat sovint que es traslladi la Diada al dia de Sant Jordi en lloc de l'Onze de Setembre, dia de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques.

stats