La cronologia de fets
Política 05/05/2016

PSC, sense primàries

Batet esquiva la batalla interna amb la renúncia de Martí a seguir en la cursa per encapçalar la llista del 26-J

Sara González
4 min
L’exsenador Carles Martí va anunciar ahir a la seu del PSC la seva retirada de les primàries.

BarcelonaMeritxell Batet tindrà un aterratge plàcid al PSC: no s’haurà d’enfrontar a unes primàries per ser candidata. L’espera, això sí, un trajecte tortuós -la confecció de la llista del 26-J no estarà exempta de polèmica- amb una destinació a hores d’ara llunyana: superar el resultat que Carme Chacón va aconseguir el 20-D, el pitjor de la història del partit en unes eleccions espanyoles. Sigui com sigui, després que Carles Martí anunciés ahir que es retirava de la cursa per encapçalar la candidatura, la fins ara número dos de Pedro Sánchez al Congrés s’estalvia la batalla que tenia a tocar. I tot sense haver acordat a canvi un lloc a la llista per a qui havia de ser el seu rival.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció del PSC no veia amb bons ulls les primàries pel desgast que suposava un procés intern d’aquestes característiques tan a prop d’unes eleccions, i ahir Batet no va amagar la seva satisfacció per no haver de passar pel tràmit d’enfrontar-se a un altre aspirant. “Encara que les primàries són un gran exercici de democràcia interna, crec que en aquest moment la seva renúncia i generositat poden enfortir el procés i garantir la unitat interna”, va dir en un comunicat. L’exsenador va anunciar que feia un pas enrere un cop constatat que Batet, com ell reivindicava, està disposada a reformular el missatge de campanya i obrir el meló de les llistes per renovar-les.

El mateix dia que va presentar la seva candidatura, Martí va deixar clar que arribar a un acord al voltant d’un “candidat de consens” era la seva prioritat, tot i que ahir l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va advertir en una entrevista a TV3 que, si això passava, s’estarien “pervertint” les primàries. Qui va ser la mà dreta de l’alcalde Jordi Hereu es va donar per satisfet quan, després de reunir-se durant una hora amb Batet a la seu del carrer Nicaragua, va obtenir el compromís que les noves eleccions serien concebudes com a “excepcionals” i no com una “segona volta” del 20-D, i que s’obrirà, com ja preveu el reglament del partit, un nou procés de confecció de la llista.

Això implica que, tot i que Miquel Iceta era partidari en un inici de canviar només el cap de llista, les federacions i agrupacions es posaran en marxa, de nou, per proposar els noms per anar a la candidatura. La comissió de llistes serà l’encarregada de determinar-ne l’ordre. Però com a candidata, Batet també tindrà marge de maniobra. Fonts de la direcció expliquen que és probable que la majoria de delegacions territorials tornin a apostar pel mateix candidat. Caldrà veure, però, què passa aquest cop amb Pere Navarro, que tot i ser proposat per la seva federació del Vallès Occidental no va anar a la llista perquè Chacón no va permetre que anés més amunt del sisè lloc -que finalment va ocupar Maurici Lucena, que no repetirà-. Batet també haurà de resoldre si Germán Rodríguez, dirigent de confiança de Chacón, es manté de número dos. Hi ha qui dóna per fet que no tornarà a ser el cap de campanya. El tercer nom en discòrdia és el de José Zaragoza, l’altre home de confiança que l’exministra va situar en el quart lloc de la candidatura. Tot i que al partit hi ha veus que prefereixen rellevar-lo, el dirigent compta amb un ampli suport a la gran federació del Baix Llobregat, ja de per si tocada per la sobtada renúncia de Chacón.

Martí, sense lloc assegurat

La renúncia de l’exministra és, per ara, el trofeu que pot exhibir Carles Martí, que va ser el primer a alçar la veu per dir que ella no havia de repetir com a cap de llista després del fracàs del 20-D. L’exsenador va negar fa dies que els seus moviments anessin encaminats a blindar-se un lloc a la llista perquè té “l’ego satisfet”, tot i que ahir va deixar clar que està a “disposició del partit” i que es tornarà a postular per formar part de la candidatura del PSC, ja sigui al Congrés o al Senat, on en les últimes eleccions no va aconseguir treure l’acta de senador.

Amb la renúncia de Martí, el panorama socialista s’aclareix i el partit enterra, com a mínim de moment, la destral de guerra. En un gest conciliador amb els que demanen renovació, Batet va assegurar ahir que encara el repte amb la vocació d’impulsar un projecte “il·lusionant, majoritari i renovador” d’un partit que, per ara, no ha reeixit ni a les urnes ni a les enquestes. Va agrair la “generositat” de Martí i aquest, a la vegada, la va elogiar com a candidata “de consens” sabent que, en realitat, deixa a les seves mans un caramel enverinat. Al cap i a la fi, ella acabarà sent la responsable dels damnificats que es quedin fora de la llista. I dels resultats del 26-J.

Una setmana de passos enrere i passos endavant

Chacón renuncia

Després que Carles Martí anunciés la seva intenció de plantar cara a Chacón, l’exministra va renunciar a ser, dijous passat, la cap de llista el 26-J al·legant que tenia la decisió presa des de feia temps.

Sánchez i Iceta empenyen Batet

Pedro Sánchez i Miquel Iceta van animar la fins ara número dos del PSOE, Meritxell Batet, a ser la candidata del PSC. Un dia després, divendres passat, Batet acceptava l’oferiment. Martí va deixar clar que es retiraria si s’obria a renovar les llistes i a reformular el missatge de campanya per evitar un fracàs.

Comença el procés

Dilluns es va obrir el procés de primàries, i tant Batet com Martí van oficialitzar la seva precandidatura. Iceta va manifestar que, si els dos candidats arribaven al final, Batet guanyaria sobradament.

Martí renuncia

Martí, que ahir va dir que tenia emparaulats la meitat dels avals -entre ells, els de Jordi Hereu i Pere Navarro- va anunciar que es retira perquè ha tancat un acord amb Batet. No hi haurà primàries.

stats