Política 20/10/2017

El PSOE matisa ara que ha acordat amb Rajoy convocar eleccions a Catalunya però no que siguin al gener

Calvo anuncia un pacte amb el govern espanyol per intervenir els Mossos d'Esquadra i TV3

Ara
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa, en una imatge d'arxiu

MadridComencen a revelar-se alguns detalls de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Segons ha avançat Eldiario.es i ha anunciat la secretària d'igualtat del PSOE, Carmen Calvo, el govern espanyol i el principal partit de l'oposició han acordat forçar una convocatòria electoral a Catalunya al gener, però que després ha puntualitzat. En declaracions a Cuatro, ha matisat que l'acord és perquè l'aplicació del 155 culmini amb unes eleccions autonòmiques i que el PSOE aposta perquè siguin al gener. En roda de premsa posterior al consell de ministres, però, Íñigo Méndez de Vigo ha assegurat que "és aviat" per aventurar-se a fixar una data per a les pròximes eleccions autonòmiques, un esdeveniment que, ha apuntat, "probablement" sigui el punt d'arribada del 155. Una de les prioritats en la suspensió de l'autonomia és prendre el control de les funcions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui l'Estatut atorga la potestat de convocar eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En entrevistes a diferents mitjans com TVE o Antena 3, Calvo ha confirmat aquest pacte i ha anunciat també que s'intervindran els Mossos d'Esquadra i els mitjans públics catalans -TV3 i Catalunya Ràdio- per garantir la "neutralitat". La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que integra els mitjans de comunicació públics, depèn del departament de la Presidència, que és el principal focus de les mesures que preveu implementar l'executiu de Rajoy amb el 155.

La dirigent socialista havia confirmat que Rajoy i Sánchez treballen perquè els catalans tornin a les urnes d'aquí uns tres mesos, per bé que ha mostrat el seu desig perquè sigui Puigdemont qui les convoqui abans que sigui l'Estat qui ho hagi de fer, amb totes les complexitats que això implica.

Aquest pacte satisfaria els socialistes i també Ciutadans, que últimament havien reclamat que l'aplicació del 155 havia de tenir com a objectiu últim unes eleccions autonòmiques immediates per no allargar la situació de control de les institucions catalanes des del govern espanyol.

A més, tal com van apuntar fonts d'Hisenda dimecres, al reguitzell de mesures s'hi sumarà una consolidació del control de les finances i, fins i tot, un augment, amb la intervenció de la recaptació d'impostos autonòmics. La mesura passaria per substituir Oriol Junqueras per un perfil tècnic que assumís les competències del conseller d'Economia, ja fos des de Barcelona o des de Madrid, i encara està per determinar si seria una persona del ministeri, una d'externa o un funcionari del mateix departament català.

Aprovació del 155 al Senat el 27 d'octubre

Amb la voluntat que la suspensió de l'autonomia es regeixi per l'eficàcia i la rapidesa i amb l'objectiu de "restablir la legalitat i la normalitat" a Catalunya, els tràmits al Senat podrien fins i tot escurçar-se més del que estava previst. Fonts de la cambra alta apuntaven aquest dijous als dies 30 i 31 d'octubre i 2 de novembre com a dates possibles de celebració del ple que validés definitivament el 155, però aquest divendres ha pres força que el ple pugui tenir lloc a finals de la setmana que ve.

La mesa del Senat, que es reunirà aquest dissabte després del consell de ministres, plantejarà el calendari de tramitació de la iniciativa del govern espanyol. Amb tota probabilitat, segons fonts consultades per Europa Press, optarà per constituir una nova comissió especial per a l'ocasió dirigida pel mateix president del Senat, Pío García-Escudero, amb 27 senadors de la comissió constitucional i de la de les comunitats autònomes. Celebraria la primera reunió dilluns i es tornaria a reunir al cap d'uns dies per deixar un termini d'al·legacions a Puigdemont. Com que García-Escudero pot convocar-lo amb un mínim de 24 hores d'antelació, el ple podria tenir lloc el divendres 27 d'octubre.

stats