Política 07/05/2015

Iglesias, convençut que els catalans voldrien quedar-se a Espanya si Podem arribés al poder

El líder de la formació nascuda del 15-M deixa clar en una entrevista a 'El món a RAC 1' que només canviant la Constitució i obrint un procés constituent es podria plantejar una relació diferent de Catalunya amb la resta de l'Estat

Ara
2 min
Pablo Iglesias, escolta les intervencions a l'acte de Podem a Barcelona. CRISTINA CALDERER

BarcelonaNo és el primer cop que Pablo Iglesias admet que no vol que Catalunya s'independitzi d'Espanya, però aquest dijous ha donat un nou argument: "Si guanyem les eleccions, la majoria catalans estaran a gust construint un país junts". En una entrevista a 'El món a Rac 1', el líder de Podem ha defensat el dret a decidir, que ha qualificat de "positiu", però ha deixat clar que " és inviable jurídicament que a Catalunya es faci un referèndum d'independència", i ha afegit: "Només canviant la Constitució i obrint un procés constituent es podria plantejar una relació diferent de Catalunya amb la resta de l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, Iglesias ha reconegut que Catalunya és una nació i que així hauria de constar a la Constitució. "Espanya és un estat plurinacional. És un país de països", ha dit. Preguntat per l'absència de la defensa del dret a decidir al programa per a les eleccions autonòmiques d'aquest maig, ha respòs que l'important és que aquest punt hi serà en els programes per als comicis del 27-S i les generals.

En relació a Catalunya, Iglesias també ha defensat que la immersió lingüística, així com que el català sigui llengua vehicular a l'escola i tots els nivells administratius del país. Respecte a la possibilitat que les seleccions catalanes siguin oficials, ha dit: "A mi no em suposa cap problema. S'haurà de preguntar a la gent, però seria bo que els esportistes poguessin escollir".

Un referèndum per triar monarquia o república

Parlant de la Constitució, el líder de Podem ha considerat que "el cap d'estat s'hauria de poder escollir amb garanties democràtiques". En aquest sentit, creu que s'hauria d'articular els mecanismes legals corresponents i organitzar un referèndum perquè els ciutadans poguessin triar el cap d'estat. "No hi hauria problemes perquè es presentés un Borbó", ha afegit, per considerar que el rei Felip tindria moltes possibilitats de sortir escollit.

Debat amb Albert Rivera, imminent

Després que el líder de C's, Albert Rivera, assegurés en una entrevista d'Antoni Bassas per l'ARA Vídeos que Iglesias no s'atreveix a debatre amb ell, el líder de Podem ha replicat: Aviat faré una proposta per fer un debat amb Albert Rivera. Serà un plaer. Podria ser en aquesta campanya electoral".

Pel què fa a la marxa de Juan Carlos Monedero de la direcció del partit, Iglesias ha considerat que "ara podrà volar". I tot i admetre que per ell la decisió de Monedero ha estat "un cop dur a nivell personal", ha afirmat que "pel partit i pel projecte és el millor". Finalment, Iglesias ha dit que no li molesten les crítiques de Monedero; al contrari, ha assegurat que són "útils".

stats