nou cicle polític
Política 17/12/2012

El Parlament arrenca la desena legislatura

Núria de Gispert serà escollida presidenta de la Cambra. Un cop acabi la sessió s'obrirà el termini per convocar el debat d'investidura i el futur president de la Generalitat serà escollit com a màxim el 4 de gener

Ara
3 min
La constitució del Parlament el 15 de desembre del 2010 / ACN

BarcelonaEls 135 diputats de la desena legislatura ja ocupen el seu escó a l'hemicicle del Parlament. La cambra catalana es constitueix des de les onze del matí per escollir els set membres de la mesa. Amb tota probabilitat, Núria de Gispert (CiU) repetirà com a presidenta del Parlament i les vicepresidències de la cambra seran per a Anna Simó (ERC) i Lluís Corominas (CiU). Completaran la mesa els secretaris Miquel Iceta (PSC) Josep Rull (CiU), Pere Calbó (PPC) i un representant d'ICV-EUiA per definir. Els noms ja han estat avançats pels partits, tot i que durant la sessió els representants de la mesa s'escolliran per votació secreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans de definir quins seran els màxims responsables de l'hemicicle, la sessió constitutiva s'ha iniciat amb la presidència de la mesa d'edat. La diputada més gran, Dolors Montserrat (PPC), de 65 anys, presideix la sessió. Està assistida pels dos diputats més joves, José Antonio Coto (PPC), de 26, i Marta Vilalta (ERC), de 28.

La sessió l'ha obert la secretària general del Parlament, Imma Folchi, que ha llegit el decret de convocatòria i convidarà Montserrat, Coto i Vilalta a ocupar els seus llocs a la mesa.

Es llegiran un a un els 135 diputats escollits per a la 10a legislatura i, a continuació, es procedirà a l'elecció dels set membres de la mesa per votació secreta. Primer s'escollirà qui ocuparà la presidència del Parlament. Els diputats podran votar per qualsevol diputat −també per sí mateixos− per tal de seleccionar el president o presidenta. Amb tota probabilitat serà escollida Núria de Gispert, la representant del partit majoritari, després de l'acord al qual han arribat els partits.

La següent votació serà per definir qui són els vicepresidents. En aquest cas, Anna Simó es postula com a vicepresidenta primera de la mesa, i qui fins ara ocupava aquest càrrec, Lluís Corominas, podria ocupar la vicepresidència segona. La tercera votació serà per definir qui ocupa les quatre secretaries. En aquest cas, Miquel Iceta, Josep Rull, Pere Calbó i, probablement un dels diputats d'EUiA, seran els escollits.

Com a conseqüència dels resultats electorals, CiU i PSC perdran un representant a la mesa, que recaurà durant la propera legislatura en ERC i ICV-EUiA. Precisament aquestes dues formacions no havien estat representades en l'òrgan de direcció del Parlament durant l'anterior legislatura.

Un cop definida la mesa, la presidenta adreçarà unes paraules als diputats i donarà per tancada la sessió. Més tard, comunicarà per escrit la constitució de la cambra al cap de l'Estat, al president de la Generalitat en funcions i als presidents del Congrés de Diputats i el Senat.

Ubicació dels partits

En la darrera reunió de la mesa de la diputació permanent es va acordar la ubicació provisional dels diputats al saló de sessions per als primers plens, incloent-hi la sessió constitutiva d'aquest dilluns i la del debat d'investidura. La nova distribució manté el PPC darrere el president, Artur Mas, i les primeres files de CiU, però el col·loca a més distància de les primeres fileres. Un moviment semblant s'ha fet amb el PSC, que s'ubica més amunt i més allunyat del Govern, donat que ERC passarà per davant dels socialistes. C's i la CUP seran a la part més alta, i ICV-EUiA mantindrà el seu lloc a l'esquerra de l'hemicicle.

Els 135 diputats de la 10a legislatura ocuparan per primer cop els seus escons. La ubicació dels diputats (50 de CiU, 21 d'ERC, 20 del PSC, 19 del PPC, 13 d'ICV-EUiA, 9 de C's i 3 de la CUP) en aquesta sessió és provisional, ja que l'assignació definitiva dels escons la decidiran la mesa i la junta de portaveus en la primera reunió conjunta que tindran. També ocuparan el seu lloc en el banc del govern el president de la Generalitat en funcions i la resta de membres de l'executiu, també en funcions.

Sessió d'investidura

Després de la sessió constitutiva, la presidenta del Parlament es trobarà amb els representants dels grups parlamentaris −tenen 8 dies hàbils per configurar-se− per tal de proposar algun dels candidats a president de la Generalitat. Es dóna per fet que aquesta persona tornarà a ser Artur Mas, que compta amb el suport de CiU i ERC per esdevenir, de nou, president de la Generalitat.

La sessió d'investidura podria, però, allargar-se si CiU i ERC no tanquen ràpid un acord de governabilitat. El mateix Mas va explicar després del consell nacional de CDC de dissabte passat que és partidari de ser investit un cop l'acord ja sigui una realitat. El termini màxim perquè el president sigui investit és el 4 de gener, i és la presidenta del Parlament qui té la responsabilitat de convocar la sessió d'investidura.

stats