Política 27/07/2016

El Parlament admet a tràmit la primera de les tres lleis de ruptura

JxSí i la CUP impulsen la tramitació de l'Agència Catalana de Protecció Social

Gerard Pruna
2 min
Jordi Turull i Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya

BarcelonaDesprés de desobeir obertament el Tribunal Constitucional (TC) amb la ratificació al matí de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han fet un pas més en el compliment del full de ruta cap a la independència i han unit els seus vots per rebutjar les esmenes a la totalitat presentades per la resta de grups i admetre a tràmit la primera de les tres lleis de ruptura, la de la creació de l'Agència Catalana de Protecció Social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu dels dos grups independentistes amb aquesta llei és impulsar una seguretat social catalana que estigui preparada per, quan eventualment es culmini el procés cap a la independència, poder gestionar totes les prestacions socials, entre les quals hi ha subsidis clau que ara gestiona l'estat espanyol, com els de desocupació o les pensions. Aquesta agència reagruparia sota un mateix paraigües les competències en matèria de protecció social que té la Generalitat de Catalunya i les noves que s'anessin adquirint a mesura que avanci el procés de desconnexió.

Els dos grups, que van avisar en el seu moment que la llei era per ara només "la carcassa" del que pot acabar sent l'Agència, han centrat el seu discurs aquest dimecres en destacar el caràcter social de la norma. Així, Mireia Vehí (CUP) ha fet una crida a "acabar amb el fonamentalisme mercantil i obrir les institucions al servei del repartiment de la riquesa", i Chakir El Homrani ha destacat que farts de "la limitació de gestionar el que t'indiquen els altres" l'objectiu de l'Agència es gestionar "tota la protecció social catalana".

Tot i que lluny de la crispació del debat del mati, durant la discussió s'han reproduït alguns dels retrets per part de l'oposició, que han acusat JxSí i la CUP d'impulsar una "llei placebo" per a defensar que s'avança amb la ruptura. Ho ha resumit Fernando Sánchez (PP): "Tanta parafernàlia per acabar anunciat una agència de protecció social de tall autonomista i conservador però amanida amb punts d'inconstitucionalitat perquè no sigui dit".També Joan García (C's) ha opinat que la llei és "buida" i només vol ser una "arma llancívola amb que desafiar l'Estat".

Proposta alternativa de PSC i CSQP

Des del PSC i Catalunya Si que es Pot (CSQP) s'ha impulsat una proposta de text alternatiu. Tots dos grups han defensat la creació d'una Agència Catalana de Protecció Social, però han criticat que la proposta de JxSí i la CUP no entri en el fons de la qüestió i es quedi en la "propaganda", en paraules de la socialista Eva Granados. "El que trobem és molta retòrica, molta agència, però poca protecció i poc social", ha afirmat. "Està buida de contingut i de protecció social", ha afegit des de CSQP Joan Coscubiela.

stats