Política 03/05/2016

Pas endavant per a l'aliança Podem i IU: un "equip mixt" ja prepara un programa conjunt

Els dos partits es declaren "optimistes" sobre l'aliança electoral i preveuen anunciar-la en "uns dies"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els secretaris d'organització d'IU i Podem, Adolfo Barrena i Pablo Echenique, s'han tornat a reunir aquest dimarts a Saragossa. EFE

MadridContinuen les negociacions a contrarellotge entre Podem i Esquerra Unida (IU) a Saragossa per segellar una aliança electoral de cara el 26-J. Els secretaris d'organització dels respectius partits, Pablo Echenique i Adolfo Barrena, s'han tornat a reunir aquest dimarts a Saragossa per llimar els últims segells de la negociació. Les dues formacions es declaren "optimistes" sobre l'aliança electoral i preveuen anunciar-la en "uns dies", ha assenyalat la portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat Echenique i Barrena a la sortida de la reunió, han decidit dividir-se la feina i crear un "equip de treball mixt", amb representats dels dos partits, per començar a redactar un document programàtic de mínims entre Podem i IU. L'objectiu és "aconseguir un document base per plasmar les principals prioritats que defensen les dues formacions", han assenyalat en un comunicat.

Els dos secretaris d'organització ha "avançat posicions" en l'última reunió però encara "mantenen diferències en alguns punts". Els dos principals esculls de les negociacions, segons fonts dels dos partits, són tan el lloc dels candidats d'IU a les llistes com també el repartiment de les subvencions. Iglesias ha garantit que el seu portaveu al Congrés i líder del sector més escèptic de sumar IU, Íñigo Errejón, serà el seu número tres per Madrid, un lloc que Alberto Garzón reclama però que no tindria problemes en cedir a canvi de més llocs de sortida per a membres del seu partit en les llistes i un bon pastís de les subvencions.

Un 25% del milió de vots que IU va treure el 20-D provenien d'Andalusia, un dels bastions també dels afins a Errejón. Un bon lloc de sortida per als de Garzón significaria que l'exsecretari d'organització, Sergio Pascual, acabés quedant-se sense escó al Congrés si ha d'anar de número tres per Sevilla. El mateix pot passar per a d'altres afins a Errejón. Per tant, els equilibris interns dins de Podem també estan en joc en les negociacions amb IU.

L’aliança Podem-IU multiplica o resta?

Mentrestant, des d'ahir dilluns que Garzón ja està preguntant a la seva militància si avala un acord amb Podem. Un xec en blanc si es té en compte que encara no han transcendit els detalls de l'aliança. Un cop se segelli l'acord, Podem consultarà a les seves bases. El temps corre: el límit legal per presentar la coalició electoral al ministeri de l'Interior és el 13 de maig.

stats