RELLEU AL PSOE
Política 25/06/2014

Pedro Sánchez defensa un "tracte fiscal especial" per a Catalunya

Assegura que si és secretari general del PSOE posarà fi a la "inacció" davant el conflicte català posant calendari a la reforma de la Constitució

Sara González
2 min
Pedro Sánchez, candidat a liderar el PSOE / MARCIAL GUILLÉN / EFE

BarcelonaL'aspirant a liderar el PSOE Pedro Sánchez és aquest dimecres a Catalunya per recollir avals i explicar quin és el seu projecte per reflotar el socialisme a Espanya. Al seu parer, la solució al conflicte territorial passa per un "federalisme asimètric" que ha de donar cobertura a un "tracte fiscal especial" per a Catalunya, a més de donar resposta a les seves singularitats culturals i lingüístiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Respecto Catalunya com a nació", ha assegurat, tot afegint que no vol la seva independència, sinó que sigui "avantguarda" d'Espanya. Sánchez ha deixat clar que no té por a què es voti, però ha insistit que s'ha de fer dins dels camins recollits a la Constitució.

Tot i que afirma que propostes com la d'Herrero de Miñón, que planteja resoldre el conflicte català a través d'una disposició addicional, mereixen ser "estudiades", ell es defineix com un gran federalista que es presenta "sense lligams" amb l'aparell del partit. Per aquest motiu, ha promès que si és el nou líder del PSOE posarà fi a la "inacció" davant el conflicte català: instarà Mariano Rajoy i Artur Mas a parlar sobre un calendari per reformar la Constitució que es compromet a presentar des del primer dia.

Sánchez, que compta amb el suport de bona part de l'aparell del PSC, no s'ha estat de llançar un dard al seu principal rival, Eduardo Madina. Ha assegurat que ell vol per al PSOE "un canvi en profunditat dirigit sense xocs traumàtics" i que quan diu una cosa no la rectifica al dia següent. Una clara referència a les paraules de suport de Madina a la consulta "legal i acordada" que més tard va rectificar.

L'aspirant a liderar el PSOE també s'ha mostrat partidari que el PSC "sigui visible a Madrid", però sense que pugui tenir llibertat de vot, sinó de la mà d'un Senat que amb la reforma de la Constitució ha de ser una autèntica Cambra territorial.

Sánchez ha reivindicat el paper de Pere Navarro com el dirigent que "ha liderat que el socialisme espanyol sigui federalista". El candidat s'ha presentat juntament amb la plataforma de suport que s'ha creat a Catalunya i dirigida per l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i que compta amb dirigents de confiança dels alcaldes de Cornellà, Antoni Balmón, i l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, així com del primer secretari de la federació del Vallès Occidental Sud, el regidor de Sabadell Francisco Bustos.

stats