POLÍTICA
Política 17/02/2012

La policia amenaça d'imputar delictes als estudiants valencians que tornin a identificar manifestant-se

Els antiavalots identifiquen els manifestants que es dirigeixen a la Ciutat de la Justícia, on han de declarar els vuit detinguts d'aquest dijous en les protestes de suport als estudiants de l'Institut Lluís Vives de València

Ara
2 min
Els estudiants han tornat a sortir al carrer al centre de València aquest divendres.

València p { margin-bottom: 0.21cm; } La policia espanyola ha amenaçat aquest divendres d'imputar delictes de desobediència a l'autoritat als estudiants valencians que tornin a identificar en manifestacions de suport als detinguts aquest dijous mentre participaven en protestes contra les retallades. Centenars d'estudiants de diversos instituts valencians han tornat a sortir al carrer aquest divendres per protestar contra la violència policial que aquest dijous ha acabat amb 10 detinguts, vuit dels quals encara segueixen tancats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cos policial ha fet una identificació exhaustiva de tots els estudiants que han tallat el trànsit durant la protesta iniciada aquest divendres al migdia a l'Institut Lluís Vives de València i que s'ha traslladat a la comissaria de Sapadors –on segueixen detinguts vuit joves– a primera hora de la tarda. La policia ha acordonat i bloquejat l'entrada i la sortida de manifestants i ha carregat en diverses ocasions. Multitud de testimonis ho han relatat en directe a Twitter mitjançant l'etiqueta #InstitutLluísVives. De fet, Twitter ha estat una de les eines que han utilitzat els estudiants per convocar les protestes. L'agència Efe ha comprovat en directe les amenaces de la policia als manifestants.

Les identificacions han començat quan els joves han intentat iniciar la marxa cap a la Ciutat de la Justícia, després d'haver protagonitzat una asseguda de mitja hora davant de la comissaria de Sapadors, moment en què els agents han acordonat el carrer i els han impedit de moure's d'allà. Cada cert temps, diversos agents creuaven el cordó cap on eren els manifestants i n'agafaven un grup, al qual traslladava cap a la comissaria. A la porta registraven les seves motxilles i bosses i els informaven que els identificarien.

Noves agressions policials

Algun dels joves s'ha resistit a ser traslladat, i llavors ha estat tirat a terra i arrossegat pels agents, fet que ha augmentat la tensió entre els manifestants i la policia, que ha tornar a carregar amb duresa contra els estudiants. Els joves mostraven les seves mans indicant que aquestes eren "les seves armes" i corejaven consignes com "llibertat, detinguts" o "qui ens protegeix de la policia?". La policia ha tornat a agredir la portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Oltra, mentre intentava impedir agressions policials a estudiants. L'agressió ha estat enregistrada i s'ha difós per YouTube, si bé més tard ha estat eliminada de la xarxa per causes que no han transcendit.

Els manifestants, més de dos-cents, han quedat acordonats per la policia, que impedia sortir a qualsevol d'aquest grup i que també tenia blindats els carrers adjacents per impedir el pas. Durant l'espera, mentre els agents sortien de tant en tant a la recerca d'un grup de joves per ser identificats, els veïns han llançat des dels balcons ampolles de refrescs i garrafes d'aigua, gest que ha estat rebut entre aplaudiments.

Entre els manifestants hi havia diversos professors, que han mirat d'organitzar els joves a qui la policia s'enduia perquè, com a mínim, hi hagués un major d'edat entre ells. Una jove ha patit un atac d'ansietat que ha provocat que els seus companys reclamessin a crits una ambulància.

stats