CAP AL 26-J
Política 05/05/2016

Pressió a Rajoy perquè accepti debatre en la nova campanya

Iglesias ofereix a Sánchez la vicepresidència si supera el PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy ahir a les instal·lacions de la Cadena SER, on va concedir una entrevista.

Madrid¿I si la nova campanya durés menys i costés la meitat a les arques de l’Estat? És una de les múltiples preguntes que avui abordaran tots els partits a Madrid, en una cimera al Congrés per intentar pactar com estrènyer-se el cinturó. Els partits s’han gastat 30 milions d’euros en el 20-D, una quantitat a la qual cal sumar els 130 milions d’euros que costa posar en marxa la maquinària electoral. Tot, per no haver sigut capaços de formar govern en quatre mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A petició d’UPN, l’aliat navarrès del PP, representants dels populars, el PSOE, Podem, Ciutadans, el PNB i Compromís buscaran el consens. La majoria només estan disposats a renunciar a la xavalla, però hi ha la consigna de transmetre la imatge que la campanya ha de ser més austera, tal com els va reclamar Felip VI durant l’última ronda de consultes abans de la nova convocatòria electoral.

Ciutadans i Poden veuen en la televisió -un mitjà clau per al seu creixement- la via més barata i efectiva per arribar a uns electors cansats per l’atzucac polític. Tant el líder de Podem, Pablo Iglesias, com el de Ciutadans, Albert Rivera, ja han anunciat que s’apuntaran a qualsevol debat, mentre augmenten les pressions perquè el del PP, Mariano Rajoy, doni finalment la cara. En l’anterior campanya va enviar la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, a debatre en lloc d’ell, que només va participar en un cara a cara amb Pedro Sánchez.

El PP i el PSOE ho veuen diferent. “A ningú li ve de gust fer debats, requereix esforç i preparació”, va dir ahir Rajoy en una entrevista a la SER. El líder socialista, que el 20-D es va prestar a participar en tots els debats que li oferissin, posa ara com a condició per debatre que hi participi Rajoy. “No val amagar-se ni enviar-hi la Soraya, li exigim que vagi a tots els debats”, va dir el coordinador de campanya de Sánchez, César Luena. Tant Antena 3 com TVE ja han proposat un programa amb tots quatre els dies 16 i 20 de juny, respectivament. El fins ara portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que Rajoy “no té por a cap tipus de debat”, però que ha de ser el director de campanya del partit, Jorge Moragas, qui decideixi quin format accepta.

Límits per abaratir el 26-J

Pel que fa a les propostes per abaratir la campanya, tant el PP com el PSOE i Podem tenen clara una línia vermella: no tocar el mailing electoral, que és el que permet que cada elector rebi a casa la papereta per votar. Els socialistes, això sí, proposen renegociar-ne el preu amb les impremtes i distribuïdors per rebaixar el cost total d’una de les partides més elevades de les campanyes.

Gairebé la meitat del cost electoral arriba per aquesta via. C’s ha proposat que totes les butlletes s’enviïn conjuntament, però la resta de partits censuren aquesta opció argumentant que afectaria el dret dels ciutadans a la informació. També s’ha rebutjat la proposta del ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, perquè la campanya duri la meitat. La llei electoral estableix que duri 15 dies.

De moment, el PP i el PSOE s’han posat d’acord per reduir un 30% el cost de la campanya electoral del 20-D. C’s proposa que siguin els grans partits els que s’estrenyin el cinturó i Podem que no se superin els 3 milions d’euros de despesa. El partit d’Iglesias va ser el que menys va gastar en l’anterior campanya electoral, ja que només es finança amb microcrèdits i no demana préstecs als bancs. Els seus 2,2 milions d’euros -3 milions si s’hi suma el mailing - contrasten amb els 12 del PP i els 9 dels socialistes.

Moviments de precampanya

L’aparell de campanya de Podem, però, està previst que s’engreixi amb la suma d’IU. Iglesias ahir ja va donar per fet que faran el sorpasso al PSOE i va oferir a Sánchez que sigui el seu vicepresident, invertint els papers de l’oferta que va fer a principis d’any per formar govern i que va molestar el PSOE.

Ferraz va retreure al líder de Podem que, després d’abanderar la nova política, ara vulgui liderar, amb l’aliança amb els d’Alberto Garzón, “la vetusta esquerra, l’esquerra comunista obsessionada” a superar els socialistes. Amb tot, els socialistes demanen per primer cop “disculpes” per no haver aconseguit formar govern, com també Iglesias reconeix que es va equivocar quan va dir que el PSOE té el passat tacat de “calç viva”.

stats