Política 15/10/2017

Puigdemont: "A Companys el van assassinar en nom de l'ordre i la legalitat establerta"

El president evita donar cap pista sobre quina serà la seva resposta al requeriment de Rajoy

Gerard Pruna
3 min
El portaveu del Govern, Jordi Turull; el president de la Generalitat; Carles Puigdemont; i el vicepresident, Oriol Junqueras, aquest matí en l'ofrena a la tomba de Lluís Companys

BarcelonaSense cap al·lusió a la resposta al requeriment de Mariano Rajoy que ha d'entregar demà, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha participat aquest diumenge en l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Lluís Companys. En un breu parlament després de l'ofrena, el president de la Generalitat ha lamentat que a l'expresident "l'assassinessin en nom de l'ordre i la legalitat establerta" i fos "víctima d'un combat molt desigual entre la legitimitat democràtica i la baixesa del franquisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les seves primeres paraules públiques des que dimarts va deixar en suspensió la declaració d'independència, Puigdemont s'ha mostrat molt dur contra el PP i Ciutadans, als quals ha acusat de banalitzar el crim de Companys mentre trien "com a socis de manifestació els que continuen aixecant el braç". En contraposició a això hi ha situat un poble "que buscarà sempre i en tot moment la llibertat dels ciutadans, amb un compromís de pau contra la violència, les agressions i les imposicions".

Puigdemont ha fet una crida als catalans perquè "en aquestes hores greus i difícils" responguin als insults, la violència, les amenaces i les provocacions amb civisme, esperança, serenor i respecte. A més, i sortint al pas de les crítiques que en els últims dies el PP i Ciutadans han abocat a l'escola catalana, ha defensat la dignitat dels mestres: "Contra la indignitat d'alguns polítics que calumnien la nostra escola, la dignitat dels nostres mestres", ha avisat.

Per acabar, el president de la Generalitat –a qui Pablo Casado (PP) va avisar dilluns que podria acabar com Companys si declarava la independència– ha remarcat que, en un dia com aquest, el Govern i ell mateix volen reiterar el seu compromís amb "la pau, el civisme, la serenor, la fermesa i la democràcia com a inspiradors de les decisions que han de prendre".

Puigdemont, doncs, ha evitat donar cap pista sobre quina serà la seva resposta demà al requeriment de Mariano Rajoy. En els últims dies s'ha multiplicat la pressió des de diferents sectors de l'independentisme perquè la resposta sigui la reactivació de la declaració d'independència suspesa, una pressió que també s'ha traslladat avui al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, on la CUP i Demòcrates han tornat a reclamar que es proclami de seguida la independència.

De fet, tot i les apel·lacions a la unitat fetes pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, la jornada d'avui ha tornat a mostrar les diferències dins de l'independentisme, ja que mentre la CUP reclamava convocar de seguida el ple que proclami la independència, Pascal demanava deixar fer el Govern i acusava l'esquerra anticapitalista de precipitar-se. "La CUP sempre vol anar dos passos endavant, nosaltres el que volem és que aquest procés s'acabi bé", ha afirmat.

Forcadell: "Continuarem endavant gràcies a l'empenta de la gent"

També ha parlat des del Fossar de la Pedrera la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha celebrat que aquest any l'homenatge a Companys es pugui fer amb més dignitat gràcies al fet que el Parlament va aprovar una llei que anul·lava i reparava els judicis franquistes, de manera que es posava remei a "una injustícia històrica". "Un país només pot ser just si fa justícia amb les seves víctimes", ha avisat Forcadell, que ha criticat que l'estat espanyol "encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys".

La presidenta del Parlament, a més, ha fet una crida a no oblidar la història de Catalunya, que, ha dit, al llarg dels anys s'ha trobat amb "molts moments decisius que sempre ha vençut gràcies als ciutadans". "Davant de cruïlles històriques i incerteses, Catalunya sempre ha avançat gràcies a la seva gent, a l'empenta dels ciutadans. Ara, en aquest moment, estic segura que continuarem avançant gràcies a l'empenta i la força de la gent", ha avisat.

stats