Política 30/04/2017

Puigdemont farà un últim intent de pactar el referèndum

El president anuncia una proposta per a la Moncloa aviat

Núria Orriols
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez

GranollersEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit diverses vegades que mantindrà la mà estesa fins a l'últim moment per pactar els termes del referèndum amb l'Estat, però ahir va anar un pas més enllà en avançar que en les pròximes setmanes té la intenció d'escenificar un últim intent d'entesa abans no s'activi la via unilateral amb l'anunci, abans de marxar de vacances, de la data i la pregunta de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, aprofitant la seva intervenció a l'assemblea general de l'ANC, el cap de l'executiu català va anunciar que "en les pròximes setmanes" proposarà una via per "exercir l'autodeterminació" al president espanyol, Mariano Rajoy. Remarcant que ho deia des de l'assemblea de l'ANC, pal de paller de l'independentisme civil, Puigdemont va demanar a Rajoy que escolti la ciutadania que vol un referèndum, que se senti "interpel·lat". "Enraonar no fa mal, no és anticonstitucional", va reblar en la cloenda de l'acte, i va afegir que el "problema" s'ha de resoldre dialogant.

L'anunci del president coincideix amb la recta final del Pacte Nacional pel Referèndum, que des de Sant Jordi i fins demà recull adhesions a la consulta pactada. El seu objectiu és lliurar tots els suports a les institucions catalanes perquè escenifiquin la mà estesa cap a l'estat espanyol per acordar l'exercici del dret a decidir. La recta final del Pacte, de fet, està pensada per a mitjans del mes de maig, amb un acte de "projecció internacional" per demanar un referèndum pactat.

Vagi com vagi aquest últim intent d'entesa amb la Moncloa, el president de la Generalitat va assegurar davant les bases de l'ANC que "hi haurà data i pregunta, referèndum i vots del 'sí' i del 'no'". "No hi haurà cap raó que justifiqui que fallem. No fallarà el Govern, no fallarà el Parlament i no fallareu vosaltres", va insistir el president. Si aquesta última mà estesa no es fa efectiva i el govern espanyol continua dient 'no' al referèndum, el Govern considera que haurà arribat l'hora d'emprendre definitivament la via unilateral.

L'ANC preveu una mobilització permanent de cara al referèndum

Rajoy ja diu 'no'

La proposta de Puigdemont, però, només va durar unes hores en l'aire abans de rebre un cop de porta de la Moncloa. Preguntat per aquesta qüestió, Rajoy va acusar el president de "confondre i generar problemes i dificultats". "No puc accedir a la seva pretensió perquè em sembla esbojarrada", va dir Rajoy, que va afegir que "és molt difícil negociar amb algú que diu que s'ha de fer el que diu ell", en al·lusió a Puigdemont. A la CUP tampoc li va agradar la proposta del president de la Generalitat, però en un sentit contrari. La diputada Mireia Vehí, des de València, va assegurar que no té sentit gastar més energies intentant pactar una consulta amb Espanya i que ha arribat el moment de la desobediència.

stats