ESTAT PROPI
Política 24/09/2016

Puigdemont detallarà dimecres la fórmula per validar el procés

Pi Sunyer apunta la via jurídica per avalar la desconnexió a les urnes

Maiol Roger / Núria Orriols
3 min
Puigdemont detallarà dimecres la fórmula per validar el procés

BarcelonaEncara no està tot negre sobre blanc, però Carles Puigdemont ja té clar què dirà en el seu discurs de la qüestió de confiança dimecres de la setmana que ve. El president, segons fonts coneixedores dels preparatius del debat, serà concret i exposarà quina és la fórmula que vol per culminar el procés. Buscarà la màxima concreció possible (hi ha imponderables, com la reacció de l’Estat) i fixar un calendari aproximat per segellar el debat del full de ruta que aquest estiu ha entretingut els diversos actors del procés sobiranista. Puigdemont no vol que quedin dubtes: “Serà molt clar”, expliquen les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal incògnita és en quina mesura modificarà el full de ruta actual, que passa per l’aprovació de les lleis de desconnexió i la celebració de les eleccions constituents. Fonts coneixedores de les converses que ha mantingut Puigdemont en els últims mesos donen per fet que hi inclourà el referèndum però admeten que la fórmula concreta encara s’ha de tancar, ja que hi ha diverses vies jurídiques sobre la taula. Una d’elles passaria per combinar els dos instruments després d’aprovar la llei de transitorietat jurídica (també la d’Hisenda i Seguretat Social): fer un referèndum de ratificació de la desconnexió i posteriorment celebrar eleccions constituents. D’aquesta manera es tracta d’“afegir” una peça més al rumb actual i “millorar-lo”, apunten els consultats, tal com s’han mostrat oberts a fer els principals actors del procés al llarg dels últims mesos. Ara bé, el rumb es canviarà sempre que hi hagi la certesa que el referèndum sigui “vinculant i factible”, segons ha expressat el mateix Puigdemont. Segons fonts coneixedores de les converses, el president ha consultat amb tots els actors parts del seu discurs però tractarà els últims serrells amb el vicepresident, Oriol Junqueras, dimarts. Només Puigdemont té al cap ara tots els detalls.

Una de les peces clau per decidir com culmina el procés han sigut els estudis elaborats pel president de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver Pi Sunyer. L’arquitecte de la desconnexió ha tingut l’encàrrec d’analitzar la fórmula jurídica per validar la ruptura a les urnes i ha revisat tots els obstacles i virtuts d’introduir el referèndum vinculant en el full de ruta. “Abans del 28 es disposarà de tota la informació i se sabrà si tots els obstacles són superables, i es prendrà una decisió”, assenyalen aquesta setmana fonts coneixedores de la situació a l’ARA.

Paral·lelament a exposar el seu pla, Puigdemont també farà una crida a l’executiu espanyol per pactar un referèndum. El president llançarà la proposta advertint que és una solució al bloqueig polític al Congrés. Conscient que és altament improbable rebre una resposta afirmativa (l’Estat s’hi ha negat les 17 vegades anteriors que s’ha demanat) Puigdemont exposarà la necessitat de tirar pel dret amb el full de ruta. Sobre els pressupostos, es limitarà a exposar a la CUP que la confiança és per a tot el que queda de la legislatura, cosa que implica, necessàriament, votar els comptes per al 2017. Lluny, però, de l’exigència de lligar el suport als pressupostos que el mateix Puigdemont volia quan va decidir convocar la qüestió de confiança.

Un debat de política general clau

El calendari imposa que, just la setmana posterior a la qüestió de confiança, hi haurà el debat de política general. Tot, enmig d’una negociació pressupostària amb la CUP que s’ha de concretar entre octubre i novembre. Puigdemont centrarà el discurs en el procés i guardarà la part més programàtica. Un dels reptes dels pròxims dies serà concretar el que digui Puigdemont en les propostes de resolució del debat de política general. La voluntat del Govern és que en la geometria parlamentària entri CSQP, seduint-la amb l’aposta pel referèndum pactat. En qualsevol cas, el Govern vol tancar el debat sobre el full de ruta.

stats