Política 22/09/2017

Puigdemont apuja el to i acusa l’Estat de “totalitari”

Denuncia que els poders espanyols són “guardians de la tomba” de Franco

Gerard Pruna
3 min
Puigdemont acusa l'Estat de tenir un coportament "totalitari" propi d'una dictadura

Sant Cugat del VallèsAmb l’objectiu de convertir l’ofensiva judicial contra el referèndum en munició per reforçar el sí, Carles Puigdemont va apujar ahir el to contra l’Estat. El president de la Generalitat va cloure l’acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, i ho va fer amb un discurs dur i abrandat en què va començar acusant l’Estat de comportar-se amb un caràcter “totalitari” propi d’una “dictadura”, i va acabar assegurant que els poders espanyols actuen com a “guardians de la tomba” de Franco. A vuit dies per a l’1-O, Puigdemont va situar la votació gairebé com una decisió entre democràcia o totalitarisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Superat l’equador, la campanya del referèndum continua malgrat els intents de l’Estat per aturar-la. Lluny de frenar l’1-O, per ara el macrooperatiu policial de dimecres que va acabar amb la detenció de 14 persones -entre les quals alts càrrecs- només ha aconseguit esperonar els partits independentistes. “Arribem a la recta final més mobilitzats que mai. Avui hi ha més gent a favor del referèndum que la que hi havia fa un mes”, va afirmar Puigdemont. Una potència de xoc que ahir el president de la Generalitat va animar a continuar ferma fins a l’1-O.

Determinat com està a fer el referèndum en les condicions que sigui, el Govern rep gairebé amb satisfacció cada nou embat de l’Estat, ja que entén que acosta a les urnes bona part dels ciutadans que fins fa poc desconfiaven d’anar-hi per falta de garanties. La imatge dels comuns participant en les grans mobilitzacions dels últims dies ha sigut de les més celebrades als despatxos del Palau de la Generalitat, sempre pendents que l’espai d’Ada Colau no es despengi. Per això, conscient que el factor que més aglutina aquests sectors amb l’independentisme és el rebuig frontal al govern de Mariano Rajoy, ahir Puigdemont va enfocar tota l’artilleria cap a la Moncloa i els poders de l’Estat. Segons va dir, actuacions com l’ordre de tancar la web amb els punts de votació de l’1-O i la citació dels alcaldes a declarar són “pròpies d’una dictadura”. “No hi ha cap democràcia que cridi la gent a declarar per estirar-li les orelles”, va afegir el president, que va continuar la seva diatriba contra l’Estat apel·lant a un altre dels factors que més poden seduir els votants dels comuns, la possibilitat de participar en un procés constituent.

Segons el president, els fets d’aquests dies han deixat en paper mullat la Constitució espanyola perquè s’ha demostrat com un instrument incapaç de protegir els drets bàsics dels ciutadans davant la “pulsió autoritària” de l’Estat. Una pulsió autoritària que, va dir, s’explica en part perquè alguns articles de la carta magna tenen “la petja clara del franquisme”, ja que van ser “imposició del règim”. Davant d’això, va fer una crida als catalans a participar massivament l’1-O per poder crear un nou text fonamental elaborat “de baix cap a dalt” i “sense que a l’habitació del costat hi hagi un militar franquista”. Puigdemont -que va ironitzar amb el fet que “després de tants anys esperant els tancs per la Diagonal, ara venen els vaixells als ports”-, encara va anar més enllà. Fent referència al nom amb què es va batejar el macrooperatiu policial de dimecres contra el referèndum -Anubis, deu egipci de la mort i guàrdia de les tombes-, va disparar un últim dard contra els poders de l’Estat: “Ja sabem de quina tomba són guardians aquests senyors. I no és aquí, sinó al Valle de los Caídos”.

Abans de Puigdemont van prendre la paraula la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, que van reivindicar el paper del PDECat per fer possible un referèndum per al qual, malgrat tot, falten només vuit dies.

stats