Política 09/10/2016

Puigdemont és partidari de reeditar JxSí en les pròximes eleccions si no ha pogut culminar el procés

El president diu, en una entrevista a El Nacional, que només se sentiria "obligat" a tornar-se a presentar com a candidat a la Generalitat si hagués deixat la "feina a mig fer"

Ara
2 min
Puigdemont, en un ple al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat per reeditar Junts pel Sí en cas que s'hagin de convocar eleccions a Catalunya perquè no s'ha pogut fer el full de ruta tal com s'ha acordat. "En unes circumstàncies en què JxSí no ha pogut culminar el seu projecte i JxSí consideri que el projecte és vàlid, em sembla que és bastant evident, no?", ha assegurat el president en una entrevista a El Nacional. Tot i això, ha matisat que si arriba aquest escenari i la coalició entre CDC, ERC i independents considera que el que defensen "ja no és vàlid, que no val la pena aquesta estratègia, aleshores la circumstància és una altra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre si seria el candidat en aquesta pantalla, el president demana no avançar escenaris que "no ha previst". Ara bé, tenint en compte que sempre ha dit que no vol tornar a concórrer en uns comicis perquè és president per un encàrrec i un temps concret, Puigdemont respon que només es sentiria gairebé "obligat" a tornar a ser candidat a la Generalitat en cas que s'esdevinguin unes circumstàncies per les quals "no treballa" i "no vol que passin", és a dir que "de cop i volta hàgim de convocar eleccions perquè no ens n'hem sortit i arribem a la conclusió que hem de mantenir el mateix full de ruta amb més potència i cal que tothom hi sumem. "En aquestes circumstàncies, d'haver deixat la feina a mig fer, és quan m'hi sento fins i tot obligat, però aquest és un escenari que no contemplo", ha deixat clar.

El president defensa la culminació del procés d'independència acordada amb la CUP: l'aprovació de les lleis de transitorietat, un referèndum vinculant i unes eleccions constituents al cap de sis mesos si ha guanyat el sí a la independència per més del 50% dels vots. "No penso en res que no sigui la culminació d'aquest procés en les formes en què he dit al Parlament", afirma. Sobre com pensa el Govern organitzar el referèndum, que ha encarregat a la comissió interdepartamental que pilota el vicepresident, Oriol Junqueras, ha dit que "no es plantejarà com el 9-N", ja que pretenen que sigui vinculant, amb una resposta binària de sí o no a la independència, i que buscarà el reconeixement internacional –que ha deixat clar que dependrà de la participació de la gent.

La cohesió i el suport del PDECat

En relació a la nova Convergència, el PDECat, ha assegurat que sent el seu suport i que fan pinya amb el full de ruta malgrat les desavinences internes que han transcendit en els últims temps. "Avui hi ha molta més cohesió que la que hi havia en el partit quan es va decidir fer president el senyor Aznar", ha sentenciat. Puigdemont també ha dit que tot el Govern està alineat amb el referèndum.

stats