Política 29/11/2014

Rajoy presenta el 9-N com un "fracàs en tota regla" i no ofereix alternatives al "deliri" de Mas

El president espanyol apel·la a la Catalunya "plural i espanyola" i Camacho demana més presència del govern central i aturar l'acció exterior del Govern

Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat avui que admira la "dedicació a la Catalunya plural i espanyola" que Artur Mas "s'entesta" a ignorar i que ell està "al costat" dels que defensen aquesta idea. En un discurs molt dur en la seva primera visita a Catalunya després del 9-N ha indicat que el procés participatiu era una "gran operació de propaganda internacional" que ell "ja coneixia i que es va ensorrar". Al seu entendre no ha estat més que "un gran fracàs, un fracàs en tota regla" d'una operació que només pretenia presentar al món "una Catalunya independentista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy no ha donat marge a la tercera via o a qualsevol altra solució per resoldre l'encaix català. "Jo he parlat i parlaré per buscar solucions però no negocio sobre la igualtat dels espanyols i el compliment de la llei i les resolucions del TC", ha afirmat taxatiu. La seva oferta es limita a seguir amb l'agenda reformista i a continuar garantint la liquiditat de Catalunya amb crèdits com el fons de liquiditat autonòmic (FLA). Però no pensa fer res per atendre "els deliris" de Mas, que, segons ha dit, es calmen "amb tranquil·litat i no amb rebombori".

Ha afirmat que el nou "full de ruta de Mas" només busca allargar la inestabilitat que ja han generat els processos electorals i que no sap "què vol dir 'plebiscitàries'". "Després de la constitució il·legal i referèndum de nou il·legal unes altres eleccions. Tot plegat divuit mesos de viatge a enlloc", ha denunciat. També s'ha referit a la 'llista de país' que promou Mas i per a la qual busca la complicitat d'ERC i altres sobiranistes: "Catalunya no pot ser un país de llistes, partits i causes úniques, per favor!", ha exclamat reivindicat els dos de cada tres catalans que no es van sentir interpel·lats pel 9-N i que, segons ell, Mas menysté.

A Rajoy l'ha precedit la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que l'ha presentat com el president "de tots els catalans" i del qual ella, però també els "els set milions i mig de catalans", se senten orgullosos. "Els catalans no estem sols perquè aquí hi ha el govern de Rajoy per garantir la llibertat i la igualtat", ha afirmat. La líder del PP català s'ha erigit en portaveu dels 5,5 milions de catalans que no van votar sí-sí el 9-N "i que volen seguir sent catalans, espanyols i europeus". Camacho ha demanat més presència del govern espanyol a Catalunya per suplir "la incompetència i paràlisi" del govern de Mas i prendre mesures com vetar, a través de la llei d'estabilitat pressupostària, l'acció exterior catalana, que segons ha reconegut va blindar la recentment aprovada llei d'acció exterior.

Rajoy ha fet aquestes afirmacions aquest dissabte en una convenció municipal que el seu partit, el PP, celebra aquest cap de setmana a Barcelona. Una trobada que havia de ser per explicar-se millor als catalans, segons que va anunciar una setmana després del 9-N. A Rajoy l'acompanyaven, a més de Camacho, el ministre de l'Interior, el català Jorge Fernández Díaz, i els de Foment, Indústria, Economia i Treball, Ana Pastor, José Manuel Soria, Luis de Guindos i Fátima Báñez, respectivament. Divendres ja van ser a la capital catalana la secretària general, María Dolores de Cospedal, i les alcaldesses de Madrid i València, Ana Botella i Rita Barberá.

stats