Política 28/12/2012

Rajoy estén la mà al "diàleg" amb Catalunya però avisa que farà complir la Constitució

S'oposa a flexibilitzar el dèficit autonòmic

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres / EFE

Madrid"Faré tot el que estigui a les meves mans per reconduir la situació" amb Catalunya, ha dit aquest migdia el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, fent balanç de l'any 2012. A la seva intervenció, ha avisat molt seriosament Catalunya –sense citar-la– que com a "president constitucional" farà complir la llei. "Conec quines són les responsabilitats assumides i les lleialtats a les quals em dec", ha dit. Ara bé, ha obert la mà al "diàleg" en diverses ocasions per millorar l'encaix territorial però "respectant els procediments, amb lleialtat recíproca i primant allò que ens uneix".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Obert a reunir-se amb Mas

"Dialogaré de tot allò dialogable", ha assegurat. Per això, recull el guant que ha llançat aquest matí el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha apuntat la possibilitat que el president Artur Mas i Rajoy es reuneixin. El cap de l'executiu espanyol s'ha mostrat disposat a reunir-se amb Mas "quan ell vulgui".

Rajoy creu que en aquest punt trobarà el consens amb el cap de l'oposició, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba: "Coincidim en allò bàsic", ha sentenciat.

Ni flexibilitzar el dèficit autonòmic ni reformar la Constitució

A preguntes dels periodistes, Rajoy ha afirmat que els "punts d'entesa" no els ha trencat ell i que està disposat a reconduir la situació. "No en tinguin cap dubte", ha subratllat. No obstat això, no ha concretat sobre què girarà aquest diàleg. De fet, ha tancat la porta a una possible flexibilització del dèficit autonòmic, com reclamen algunes autonomies. Les ha coresponsabilitzat del dèficit acumulat que ara s'ha d'eixugar.

Rajoy s'ha proclamat "un incondicional de la Constitució i ha assegurat que no és "prioritari" reformar la Constitució perquè està "preparada" per afrontar els deus anys que vénen. "No és necessari en aquest moment", ha dit.

2013: un any "molt dur" en l'economia

"Ha estat un any més difícil del que esperàvem", ha començat dient el president del govern espanyol. Segons ha dit, entén que hi hagi ciutadans "impacients, escèptics i fins i tot decebuts" amb la seva política i la manca de resultats immediats. Ha avisat que el 2013, sobretot la primera meitat, serà "molt dur", però assegura que comencen a notar-se els "fruits" de la seva política. Confia que la recessió comenci a minvar a mitjans de l'any que ve.

stats