Política 31/08/2014

Rajoy, sobre el 9-N: "No consentiré que ningú violi la llei i espero que tothom actuï amb responsabilitat"

El president espanyol reitera, a l'obertura del curs polític del PP, que està disposat "a parlar"

Ara
2 min
Rajoy, en l'acte a Soutomaior / EFEF

MadridEconomia, Catalunya i corrupció. Aquestes són les tres prioritats de l'agenda política per al nou curs polític que comença que ha marcat aquest diumenge, des de Galícia, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En un acte de partit, ha assegurat a la militància que es mantindrà ferm perquè no es produeixi la consulta del 9 de novembre. Sense citar-la de forma explícita ha afirmat que "el president d'Espanya no pot consentir que ningú violi la llei, i jo no ho faré".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un missatge dirigit, implícitament, al president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat que "tothom actuï amb la responsabilitat que l'ocasió requereix". S'acosten uns mesos molt intensos en el debat territorial, que tindran com a punt d'inici la Diada del dia 11 de setembre que, previsiblement, es convertirà en un clam a favor de la possibilitat de poder decidir a les urnes el futur del país. Conscient d'aquesta situació, Rajoy ja avisa que –a parer seu– no hi ha marge per treure les urnes al carrer i que cal respectar la legalitat espanyola vigent. Dit en altres paraules, que el Govern ha d'acatar la decisió si el Tribunal Constitucional admet a tràmit els recursos que hi presentarà la Moncloa en contra de la llei de consultes del Parlament i de la convocatòria del 9-N (la seva admissió suposaria de facto la suspensió temporal de la normativa).

No obstant, ha fet una crida a la "unitat" i s'ha mostrat "disposat a parlar" com a millor solució, ha assegurat, per resoldre els problemes. Ara bé, la línia vermella està clara: la sobirania. "Allò que sigui Espanya ho decidirem entre tots", ha afirmat Rajoy.

"Guerra contra l'atur"

Al costat del discurs sense nous matisos en el debat català –"les coordenades estan clares", ha dit– ha procurat centrar la major part de la intervenció a oferir una imatge engrescadora del futur de l'estat espanyol. En aquest sentit, el cap del govern espanyol s'ha mostrat convençut que la crisi econòmica comença a quedar enrere i que el 2015 serà millor que aquest 2014. Sense caure en "l'autocomplaença", ha subratllat, creu que "Espanya està en condicions de plantejar una guerra sense treva contra l'atur". L'objectiu, que la recuperació econòmica, "no brots verds sinó amb arrels vigoroses", no deixi enrere ningú.

La Moncloa mantindrà aquest curs la política de les reformes i d'una austeritat que, a parer del president espanyol, és clau per garantir un creixement sostenible i amb bases sòlides. De fet, ha carregat contra el PSOE –sense mencionar-ne el nou líder– per haver-se gastat més del que tenien.

L'altre punt destacat d'aquest discurs inicial a Galícia ha estat la lluita contra la corrupció. Rajoy ha reiterat la necessitat de buscar acords parlamentaris per enfortir la salut de la democràcia espanyola. Que s'evidenciï que "qui la fa, la paga". En aquest capítol hi ha inclòs mesures polèmiques com l'elecció directa dels alcaldes, si bé l'ha plantejat encara com una possibilitat oberta. En tot cas, poc abans, el president gallec Alberto Nuñez-Feijóo havia garantit que el PP no governarà allà on no sigui la força més votada.

stats