DEBAT D'INVESTIDURA
Política 02/09/2016

Rajoy s'endú el segon 'no' i Sánchez demana "generositat" a les forces del canvi per trobar una "solució"

La votació s'ha acabat com estava prevista, amb un total de 170 vots a favor de la investidura i 180 en contra

Maiol Roger / Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridMariano Rajoy s'ha endut aquest vespre el segon 'no' a la seva investidura, tal com estava previst, tot i que en tenia prou amb majoria simple (més sís que nos). Les votacions han quedat com estaven previstes: 170 vots a favor de la investidura (els del PP i els 32 de C's) i 180 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Just abans de la votació, però, hi havia hagut els discursos amb temps limitat per a la segona sessió del debat. El president del govern espanyol en funcions s'ha tornat a presentar a la tribuna d'oradors del Congrés de Diputats per demanar la confiança de la cambra. Ja sap que no ho aconseguirà. Per això ha dedicat bona part de la seva última intervenció a culpar el líder socialista, Pedro Sánchez, d'abocar Espanya a unes terceres eleccions. "Sánchez té un desig poc confessable de repetir eleccions", ha dit el líder popular, que ha assegurat que "el PSOE és l'aliat natural del PP". "El PSOE i el PP no som aliats potencials, som aliats imprescindibles per a les grans qüestions que ens importen com a espanyols", ha afegit.

Rajoy ha alertat que no tenir govern té un "cost" i que "passarà una factura" que hauran de "pagar" els espanyols. Per això ha tornat a demanar als socialistes que "reflexionin" abans de "posar Espanya en una situació irreversible".

Pedro Sánchez

"Les forces del canvi tenim una responsabilitat i, si tenim altura de mires i generositat, trobarem una solució"

El líder socialista, Pedro Sánchez, ha obert la porta a intentar bastir una alternativa de govern al PP. Després d'haver tancat la porta a tornar-se a presentar com a candidat a la investidura, Sánchez ha demanat avui "generositat" a Podem i Ciutadans. "Les forces del canvi tenim una responsabilitat i, si tenim altura de mires i generositat, trobarem la solució", ha dit.

Sánchez ha tornat a Rajoy l'acusació de provocar una hipotètica repetició electoral: "Tot el seu discurs és perquè està pensant en les terceres eleccions", li ha etzibat, després de lamentar que el president en funcions hagi fet servir la possibilitat d'una pròrroga pressupostària per anunciar problemes per a pensionistes i funcionaris: "Pot portar a aquesta cambra un decret llei per actualitzar les pensions i el sou; si el porten el grup parlamentari socialista hi votarà a favor".

El socialista s'ha centrat a justificar que no es fia del president en funcions, i per fer-ho, ha fet servir un fragment del discurs que dimecres va fer Albert Rivera: "Els que van votar a favor de vostè van arribar a dir que ho feien per Espanya, perquè no confien en vostè, senyor candidat".

Pablo Iglesias

A Sánchez: "¿Volen repetir eleccions fins a obtenir el resultat desitjat?"

En lloc de dirigir-se a Rajoy, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha utilitzat gairebé tot el seu discurs per enviar un missatge clar a Sánchez: que decideixi i expliqui si vol unes terceres eleccions o bé bastir un govern alternatiu. D'aquesta manera ha llançat la mateixa pregunta que va fer el líder popular al del PSOE dimecres: "¿Volen repetir eleccions fins a obtenir el resultat desitjat?" Iglesias ha advertit Sánchez que si no es presenta ara a la investidura "pot ser que perdin la possibilitat de tornar a liderar" Espanya.

Albert Rivera

"El que hem vist no és la millor manera d'arribar a acords"

El líder de Ciutadans ha tornat a presumir de ser l'únic partit de la cambra que ha buscat una solució, i ha retret a PP i PSOE la impossibilitat d'arribar a un pacte. "El que hem vist no és la millor manera d'arribar a acords. No es tracta de discutir qui defensa millor la seva posició, sinó de tenir un govern amb reformes". El liberal ha assegurat que el pacte amb el PP té vigència, però ha afirmat que no tornarà a participar en una investidura fallida. "Si hi ha investidura viable, si es comprometen en les reformes que demana Ciutadans, estarem disposats a desbloquejar el país". Com a conclusió a la seva intervenció, Rivera ha demanat "perdó als espanyols" per la situació política.

Gabriel Rufián

A Sánchez: "¿Durant quant temps més renunciarà a la governabilitat del seu país per no donar veu al nostre? Sigui valent"

El portaveu adjunt d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha basat la seva intervenció a fer preguntes a Rajoy i la resta de líders de partits espanyols. El primer que ha fet és mostrar un mapa d'Espanya amb els resultats del 26-D, en què es veu Catalunya d'un color totalment diferent del blau del PP. "Això no és un desafiament, són països diferents", ha sentenciat, i s'ha dedicat a posar el dit a la nafra als arguments que fa servir el PP per dir que no al dret a decidir. "Per què Carme Forcadell pot acabar en un jutjat després de complir un mandat democràtic i Jorge Fernández Díaz potser serà ambaixador al Vaticà després de conspirar?", ha començat preguntat.

Ha seguit amb els atacs a la immersió lingüística: "Vostès que són monolingües diuen a bilingües que han de ser trilingües. Els catalans parlen dues llengües; per tant, una més que vostès. Per què ho han de deixar de fer?"

I ha acabat amb preguntes tant a Sánchez com a Iglesias i Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem. Al líder del PSOE: "Durant quant temps més renunciarà a la governabilitat del seu país per no donar veu al nostre? Durant quant temps més preferirà Rajoy a una urna a Catalunya? Sigui Valent". A Iglesias: "Companys, ¿us imagineu un país amb un PP residual, amb prou majories socials i polítiques per iniciar i culminar un procés constituent per a una república? El país que imagineu ja existeix i es diu Catalunya. Ajudeu-nos perquè nosaltres sempre us ajudarem".

Frances Homs

A Sánchez: "Si pren la iniciativa, ja ho sap: estem disposats a parlar"

El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, ha reiterat la seva oferta al PSOE per fer Sánchez president a canvi d'un referèndum. "Si pren la iniciativa, ja ho sap: estem disposats a parlar de democràcia i de Catalunya", ha dit. Homs ha assenyalat Rajoy com el "principal responsable" del fracàs a la investidura i li ha preguntat, justament, "si algun dia assumirà aquesta responsabilitat". A Rivera li ha retret que demani "perdó" als ciutadans per la situació després de dir que "no té credibilitat".

stats