Política 14/10/2016

Rajoy demana al TC que anul·li la resolució del referèndum del Parlament

Sol·licita també que la Fiscalia estudiï si ha d'actuar penalment contra Carme Forcadell

Dani Sánchez Ugart
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría: “L’estat de dret continuarà aplicant el que li correspon”.

MadridEl govern espanyol ha acordat aquest divendres presentar un incident d'execució davant del Tribunal Constitucional per les resolucions del referèndum del Parlament de Catalunya, aprovades després del debat de política general de la setmana passada. L'executiu ha sol·licitat la nul·litat d'aquestes resolucions, segons ha informat aquest divendres la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el govern demana que "es dedueixi testimoni particular perquè la Fiscalia actuï contra Carme Forcadell" i també contra la resta de persones implicades en l'aprovació d'aquestes resolucions si considera que ha comès un delicte penal. La Fiscalia ja té a les mans l'informe Forcadell, després que el TC n'instés l'actuació, i aquesta nova demanda s'hi podria afegir.

Santamaría ha definit les resolucions com "un pas reiteratiu del Parlament de Catalunya", i "per això les incorporem a l'incident d'execució". Segons la lectura de l'executiu, les resolucions que criden a la convocatòria d'un referèndum el setembre de l'any que ve "vulneren específicament la sentència del Constitucional" que va anul·lar les conclusions del procés constituent.

Les resolucions impugnades són les pactades per Junts pel Sí i la CUP, i no la de Catalunya Sí que es Pot, que preveia la via pactada per al referèndum. El requeriment es fa a la presidenta del Parlament i a la mesa, a més dels presidents de grup i de la Generalitat, perquè s'abstinguin de donar compliment a les resolucions parlamentàries.

El que fa el govern espanyol és ampliar el mateix incident d'execució que ja té iniciat sobre els suposats incompliments de la sentència que ja havia fet el Parlament en votar les conclusions del procés constituent.

Santamaría respon a Puigdemont

La vicepresidenta també s'ha referit a l'oferiment de referèndum pactat que va llançar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Madrid aquest dilluns, i ha assegurat que el govern espanyol i el català "han parlat molt", però només d'allò "en què tenen competències". Però "ni el senyor Puigdemont ni el senyor Rajoy poden negociar res que correspon al conjunt dels espanyols, perquè no estan legitimats, perquè decidir què és Espanya i com s'organitza ho van decidir els espanyols i és a la Constitució". "Demano respecte per als drets dels espanyols, que estan protegits per la Constitució", ha precisat.

stats