Política 13/12/2016

Rajoy burxa en les fissures entre JxSí i la CUP per la crema de fotos del rei

"Fugi dels extremistes que volen acabar amb tot i que busquen amb totes les seves forces l'enfrontament", diu el president del govern espanyol a Puigdemont

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Senat. EFE

MadridEl govern espanyol aprofita qualsevol desavinença entre els partits independentistes per intentar que el procés fracassi. Des del llançament de l''operació diàleg' que la Moncloa ha incrementat els missatges per traslladar que hi ha dues parts antagòniques dins del partits independentistes i irreconciliables a les portes de l'aprovació dels pressupostos del Govern per al 2017: una formació sobiranista com el PDECat que està temptada d'aferrar-se al diàleg i abandonar el referèndum, i uns "radicals" de la CUP que estan fent xantatge al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè no abandoni el full de ruta i "se salti la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dimarts un altre cop en aquest discurs aferrant-se a les últimes fissures per la crema de fotos del rei. Durant la sessió de control al Senat, el líder del PP ha donat un consell al PDECat i, per extensió, a Puigdemont: "Fugi dels que volen acabar amb tot, extremistes que volen i desitgen, que estan buscant amb totes les forces de què són capaços l'enfrontament. Per aquesta via no es va enlloc". En la mateixa direcció s'han manifestat tant la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, com el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Rajoy ha respost així a una pregunta del portaveu dels nacionalistes catalans al Senat, Josep Lluís Cleries, que ha demanat al president espanyol com espera emplenar de contingut l''operació diàleg'. El cap de l'executiu espanyol, però, ha evitat donar noves concrecions més enllà d'estar disposat a parlar dels 46 punts que li va remetre Puigdemont l'any passat i de la reforma del sistema de finançament autonòmic. Ha tornat a convidar el president del Govern a la Conferència de Presidents prevista per al 17 de gener i li ha assegurat que poden celebrar tant reunions bilaterals com multilaterals per tirar endavant el diàleg.

Però de nou Rajoy ha insistit que està disposat a parlar de tot menys del referèndum. "Vostè sap que aquesta posició és l'única possible. El plantejament que ens fan de dir 'sí o sí' [al referèndum] i que faran el que vulguin a nivell legal ens deixa a tots sense marge, a més que no condueix a res perquè nega la negociació i suposa plantejar un contracte d'adhesió". En aquest sentit ha insistit que no és just que el Govern "posi el termòmetre del diàleg" en l'únic punt de la negociació en què "no podem decidir perquè correspon al conjunt del poble espanyol".

Santamaría apel·la al "sentit comú" de Puigdemont

En declaracions als passadissos del Senat, Sáenz de Santamaría ha titllat la CUP d'antidemocràtica perquè "no respecta la llei, ni els drets dels altres ni les institucions". Considera així que el partit ha quedat "retratat" amb la crema de fotos del rei. En aquest sentit ha recordat que "els catalans sempre han gaudit d'una centralitat i moderació política" i ha demanat a Puigdemont que no abandoni el "sentit comú".

Sobre la negativa del president del Govern a participar en la conferència de presidents si no hi ha abans una reunió bilateral, la portaveu de l'executiu espanyol ha dit que els dos fòrums són "compatibles" i que cadascun té la seva finalitat.

Catalá surt en defensa de Jané

Al seu torn, el ministre de Justícia, Rafael Català, ha tret importància a la retenció, durant més de 2 hores, de l'autobús solidari en què viatjaven els manifestants de la CUP a Madrid. Ha dit que eren "actuacions purament judicials" i que estava "convençut" que tenen "fonament".

Catalá també ha sortit en defensa del conseller d'Interior, Jordi Jané, després que la CUP en demanés la dimissió. "És una paradoxa que quan algú compleix amb la seva obligació en un estat de dret hi hagi qui considera que ha de dimitir per les seves responsabilitats polítiques", ha dit.

stats