Política 22/01/2014

Rajoy reclama a CiU que expliqui "la veritat" sobre les conseqüències del procés sobiranista i el criteri de la UE

Sánchez Llibre li aconsella que quan vagi a Barcelona parli amb molta gent i s'assabentarà que està equivocat amb Catalunya

Ara
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dimecres a CiU i la resta de formacions sobiranistes que expliquin "la veritat" sobre les conseqüències de la independència a nivell europeu i que respectin el dret dels ciutadans a "estar ben informats". Segons Rajoy, les institucions europees ja han expressat clarament el seu criteri sobre la secessió i seria bo que CiU "ho expliqui també al conjunt dels ciutadans" perquè "el més important és que la gent tingui una informació completa de les decisions que alguns els plantegen i de les propostes que els fan".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha estat l'única referència del president espanyol a la situació política a Catalunya durant un debat de cinc hores al Congrés, malgrat que els portaveus de CiU, ERC i ICV han dedicat part dels seus discursos a aquesta qüestió i CiU li ha demanat expressament "diàleg" i "política amb majúscules" sobre aquesta qüestió.

El president espanyol havia esquivat la qüestió catalana fins al final del debat, quan en el seu segon torn de paraula el portaveu adjunt de la Federació a Madrid, Josep Sánchez-Llibre, s'ha mostrat "realment sorprès i perplex" que Rajoy no hagi dit "ni mitja paraula" sobre el tema de Catalunya.

"De veritat creu que Espanya no té un problema polític de gran transcendència amb el que està passant a Catalunya i que això es resol amb la interpretació de la Constitució i que el temps i el silenci ho resoldran?", ha preguntat Sánchez-Llibre.

El diputat de CiU ha advertit Rajoy que aquesta actitud és un "error polític que pot portar greus conseqüències". Així que li ha recomanat que quan aquest cap de setmana vagi a Barcelona a la convenció del PP "no es limiti a parlar només amb els seus; que es passegi pels carrers de Catalunya i parli amb el màxim nombre de gent possible. Escolti, prengui el pols i s'anadonarà que el seu diagnòstic i teràpia amb Catalunya no són els correctes", li ha afegit.

Finalment, Rajoy ha abordat breument la qüestió, però ho ha fet per destacar la "importància" que CiU "informi" els ciutadans. "És una obligació seva, i de tots els que fan una proposta com la seva, informar al conjunt dels ciutadans", ha dit, perquè "les institucions europees ja ho han fet".

El PP i el govern espanyol reserven el discurs per a la convenció que els populars celebraran divendres i dissabte a Barcelona on, entre altres, el ministre d'Hisenda farà una intervenció centrada a rebatre des del punt de vista econòmic els arguments del sobiranisme.

Mariano Rajoy ha comparegut al Congrés a petició pròpia per informar de les conclusions del Consell Europeu del 19 i 20 de desembre a Brussel·les i ha aprofitat l'ocasió per defensar les reformes que ha posat en marxa i afirmar que gràcies a la seva gestió s'han esvaït els "núvols negres" que planaven sobre l'economia espanyola.

stats