Política 05/03/2015

Rajoy fa una crida a la dreta europea a "combatre els moviments radicals, populistes i nacionalistes"

El president espanyol diu, davant del Partit Popular Europeu, que no es pot permetre que es tornin a alçar "murs"

Joan Rusiñol
1 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dimecres a la Moncloa. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegura que "els radicalismes de dretes i d'esquerres, els partits xenòfobs, els nacionalistes, els invents artificials no han resolt mai res ni han fet res positiu a la història" i que cal un esforç pedagògic per explicar-ho a la societat, ara que la crisi econòmica ha fet emergir noves formacions arreu d'Europa. Ho ha ha dit a Toledo, en una reunió de la mesa política del Partit Popular Europeu. Per això, ha fet una crida als seus companys de formació a "combatre els moviments radicals, populistes, extremistes o nacionalistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha posat al mateix sac tot tipus de projectes polítics alternatius a les grans forces polítiques tradicionals que, segons diu, s'han fet grans aprofitant les conseqüències dels greus problemes econòmics. Citant el record d'altres èpoques "de tràgic record" –en una referència implícita a l'alça del feixisme als anys 30–, ha dit que són "moviments que aprofiten el sofriment" de les persones i ofereixen propostes "simplistes, passades de moda o fracassades". Aquests partits, suposadament, busquen un "enemic exterior" a qui penjar les culpes.

El president del govern espanyol ha fet una crida al PPE perquè hi facin front amb la "força dels principis i de les realitzacions", posant de relleu la gestió dels governs conservadors.

Rajoy també s'ha referit a la crisi a Ucraïna, celebrant l'alto el foc malgrat la seva "fragilitat". Ha aprofitat aquests comentaris per rebutjar, a l'Europa del segle XXI, "accions unilaterals" i per no retrocedir en la integració comunitària: "No podem permetre que s'alcin murs que tant va costar enderrocar", ha afirmat.

stats