Política 27/08/2017

Rajoy: "Hem donat suport als catalans respectuosos, no hem escoltat les ofenses"

El president del govern espanyol demana a la Generalitat que renunciï als seus plans de "ruptura, divisió i radicalitat"

Júlia Manresa
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, en l'acte d'aquest diumenge e Cerdedo-Cotobade.

Madrid'Unitat' ha tornat a ser la paraula més pronunciada en l'acte que el Partit Popular ha celebrat aquest diumenge a Galícia per donar el tret de sortida al curs polític. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va endarrerir un dia aquest esdeveniment a Cerdedo-Cotobade (Pontevedra) per assistir ahir a la manifestació en honor a les víctimes dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. Els atemptats i la mateixa manifestació han acaparat bona part del seu discurs, en el qual ha defensat la seva assistència a la concentració d'aquest dissabte, de la mateixa manera que ha defensat l'assistència del rei Felip VI: "Ahir vam ser on havíem de ser expressant el nostre suport a les víctimes del terrorisme i la nostra solidaritat amb els catalans sensats, moderats i respectuosos […] i les ofenses d'alguns no les hem escoltat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu principal del discurs de Mariano Rajoy, però, ha estat assenyalar la unitat política com la millor manera de combatre el terrorisme i ha insistit que qualsevol "fissura" beneficiaria els terroristes: "En la lluita contra el terrorisme, aparcar les diferències ens fa grans", ha assegurat. A partir d'aquí, el president del govern central ha anat teixint un discurs en favor de la unitat que ha acabat desembocant en una petició al govern de la Generalitat perquè deixi de banda "algunes polèmiques ràncies" i es dediqui a allò que és "fonamental".

Per això, ha fet palès el seu desig que "alguns responsables polítics renunciïn als seus plans de ruptura, divisió i radicalitat", perquè aquesta és, segons ha assegurat, la voluntat de la majoria de la societat catalana. Un punt en què Rajoy ha recuperat els seus arguments en contra de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i ha deixat clar, una vegada més, que la responsabilitat del govern espanyol és "defensar la sobirania nacional, la Constitució i la legalitat a Catalunya". El president de l'Estat ha avisat, a més, que el govern espanyol defensarà "l'Estatut de Catalunya i la seva pluralitat".

La moda d'anar contra el turisme

"Qui va contra el turisme són els mateixos radicals que volen més fronteres"

Comença un curs polític, però, en què Rajoy s'enfronta al repte de mantenir l'estabilitat del seu govern en minoria després d'haver tancat diversos pactes amb partits com, per exemple, el PNB per aconseguir tirar endavant iniciatives fonamentals com els pressupostos generals de l'Estat. Aquesta vegada, però, Rajoy topa amb un PSOE més bel·ligerant amb el retorn de Pedro Sánchez i amb la polèmica del referèndum de principis d'octubre cada vegada més a prop. Per això, el president del govern espanyol ha tornat a fer una crida a totes les forces polítiques que vulguin asseure's a negociar i fer propostes.

Finalment, a banda de fer gala de la seva gestió econòmica i prometre que Espanya arribarà als 20 milions d'ocupats el 2019, Rajoy ha volgut entrar en la polèmica que el turisme ha provocat aquest estiu, i ha assegurat que ara que "està de moda anar contra el turisme" calia deixar clar que Espanya és "el país més acollidor del món". "Qui va contra el turisme són els mateixos radicals i extremistes que cada vegada volen més fronteres un un món on n'hi ha menys", ha sentenciat.

stats