Política 08/08/2016

Rajoy torna a reunir-se dimecres amb Rivera per intentar aconseguir el 'sí' de C's

El partit taronja manté la seva negativa a passar de l'abstenció al vot favorable i descarrega la pressió sobre el PSOE

Gerard Pruna
2 min
Mariano Rajoy i Albert Rivera es reuneixen per explorar un acord d'investidura

BarcelonaEncara no hi ha data per al primer debat d'investidura, però Mariano Rajoy i Albert Rivera tornaran a veure's les cares dimecres. Serà la segona trobada entre tots dos en menys d'una setmana, després que dimecres passat mantinguessin una reunió també al Congrés en què van acostar posicions, tot i que els liberals mantenen la seva negativa a canviar la seva abstenció per un 'sí'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, tots dos van decidir obrir un canal de comunicació permanent i es van emplaçar a parlar en properes trobades d'aspectes com els pressupostos del 2017, el sostre de despesa i l'estratègia a seguir per fer front a l'independentisme. Tres eixos sobre els quals Rajoy aspira a bastir un acord per a la investidura.

Per ara, Ciutadans manté per activa i per passiva que no votarà a favor de la investidura de Rajoy, però els populars aspiren que Rivera torni a fer un tomb en el seu discurs. Aquest dilluns la diputada al Parlament Sonia Sierra ha subratllat que l'aritmètica fa innecessari un canvi de posició de Ciutadans perquè seria insuficient. "Encara que votéssim 'sí', tampoc estaria assegurat l'inici de la legislatura".

La situació és complexa per a Rivera. Per una banda està interessat a aprofundir en les reunions amb Rajoy perquè interpreta que arribar a acords en aspectes com la unitat d'Espanya o els pressupostos posarà més pressió sobre el PSOE; per l'altra, corre el risc de quedar atrapat en la seva pròpia teranyina i acabar votant 'sí' a Rajoy com a conseqüència dels acords en altres àrees. Divendres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja avisava que un acord amb els pressupostos havia d'anar lligat a l'acord en la investidura.

El PSOE dóna una treva a Rajoy fins al setembre

Mentrestant, el PSOE segueix al marge, esperant que Rajoy fixi una data per a la investidura. Aquest dilluns la portaveu adjunta al Congrés, Meritxell Batet, ha donat una treva al líder del PP i li ha concedit tot el mes d'agost per buscar els suports necessaris. Batet ha subratllat, però, que un cop passi l'agost els socialistes començaran a apressar Rajoy perquè se sotmeti a la votació del Congrés.

stats