Política 30/11/2015

La República Catalana, una oportunitat pel sindicalisme

Joan Tardà (ERC), David Fernàndez (CUP), Laura Massana (ICV) i David Companyon (EUiA) han unit forces per defensar el paper del sindicalisme en el procés constituent cap a la República Catalana

Ot Serra
3 min
Unes 200 persones a l'acte de Sindicalistes de CCOO per la independència

BARCELONAEn una taula rodona organitzada pels Sindicalistes de CCOO per la Independència i la República Catalana -un grup d'afiliats a CCOO que donen suport explícit a la independència-, en la qual hi han assistit gairebé 200 persones, Joan Tardà (ERC), David Fernàndez (CUP), Laura Massana (ICV) i David Companyon (EUiA) han reivindicat el paper dels sindicats en una futura República Catalana. L'acte ha comptat com a convidats amb la presència, entre d'altres, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el president de l'ANC, Jordi Sànchez; la secretària de la Mesa del Parlament, Anna Simó; el secretari general d'EUiA, Joan Josep Nuet; i el vicesecretari d'Imatge i Comunicació d'ERC, Oriol Amorós.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ponents han coincidit que els sindicats han de jugar un paper fonamental en el procés constituent perquè "si és una obligació que el sindicalisme participi en qualsevol interpel·lació social, més encara en la construcció d'una República", ha advertit Massana. En la mateixa línia, David Fernàndez ha remarcat que "un país sense sindicalisme és més vulnerable i injust i ha defensat una República de treballadors i treballadores que mai no hem tingut però que esperem tenir".

La independència, una oportunitat pels sindicats

El número 2 d'Esquerra a les eleccions generals del 20-D, Joan Tardà, ha lamentat no ser a les portes d'una revolució social però sí a les portes d'una revolució democràtica, cosa que és "la gran oportunitat pel sindicalisme perquè aquesta República tindrà molts components de revolució social". Entre aplaudiments, Tardà ha assegurat que "els sindicats de classe seran un dels ariets del procés constituent" i que "se'ns ha girat feina". En nom de la CUP, Fernàndez ha recordat que "avançar cap a la República és la manera d'assolir la sobirania política, econòmica i social". En la mateixa línia s'hi ha referit David Companyon, que ha deixat clar el seu posicionament: "Què hi guanyem amb el procés?" Tot. Què hi guanyem quedant-nos com estem? No res". Companyon ha aprofitat la seva intervenció per oposar-se a les declaracions del secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, que va qualificar la declaració de ruptura aprovada per JxSí i la CUP com un "despropòsit". Al seu torn, Laura Massana s'ha preguntat per què cal esperar 18 mesos a iniciar el procés constituent", com també ho ha fet David Fernández, que ha recordat que "no s'ha d'esperar a res per començar a aturar desnonaments i eliminar la pobresa energètica".

Tardà, malgrat que es presenti a les eleccions generals, ha assegurat que l'esquema de canvi polític a l'estat espanyol és impossible. "Jo fa temps vaig dir que si fos espanyol votaria IU i, malauradament, ara potser no tindran grup parlamentari propi. En les properes eleccions, probablement, tornarà a guanyar el Partit Popular i la força emergent que es vol vestir de canvi és 'Ciudadanos'. Per tant, que tinguem tots clar que a l'estat espanyol no canviarà res", ha assenyalat.

Enèsim veto a Mas

El debat ha començat amb la lectura del manifest de l'entitat convocant, a càrrec de Carles Bertran -que ha fet una crida a col·laborar amb el trencament amb l'statu quo actual i la construcció d'una societat més lliure per mitjà de la independència-, i ha encarat la part final amb la intervenció del públic, que ha fet girar el debat cap a l'estancament en la formació del govern. Un dels fundadors de CCOO a Catalunya, Agustí Prats, ha criticat a David Fernàndez que la CUP no investeixi Mas per desencallar les negociacions per la investidura d'un president. L'exdiputat de la CUP ha respost que el posicionament de la formació anticapitalista "no és una tesi de partit, sinó una tesi de procés i de país", i ha afegit que "és poc seductor que sigui la cara de Mas la que protegeixi els treballadors i treballadores del país". A més a més, Fernàndez ha considerat "pervers" que es digui que la CUP no és independentista per no investir Mas, "com també ho seria que es digués que JxSí tampoc ho és per no acceptar les exigències de la CUP", ha dit amb contundència.

Amb el debat encès i molts torns de paraula frustrats, l'organització de l'acte ha reconduït l'eix central de la trobada i ha demanat fer córrer la veu per sumar el màxim d'adhesions als sindicalistes per la independència.

stats