CANVI DE CICLE
Política 19/02/2014

El PP garanteix a UPyD que "Catalunya és una part d'Espanya i ho seguirà sent"

Rosa Díez negocia una moció per rebutjar el procés català junt amb els populars i el PSOE

Roger Tugas
3 min
La diputada i portaveu d'UPyD, Rosa Díez / EFE

BarcelonaEl PP donarà suport dijous al Congrés a una moció d'UPyD que reclama rebutjar el "pla secessionista de la Generalitat" i la declaració de sobirania i que instarà el govern espanyol a "prendre les mesures necessàries a fi de posar remei a l'obert incompliment de la legalitat vigent i de les resolucions judicials que sistemàticament ha realitzat" l'executiu català. Així ho ha avançat aquest dimecres el diputat popular Antonio Gallego en el debat de la iniciativa. "El govern del PP no permetrà un referèndum il·legal a Catalunya, farem complir la llei", ha avançat el parlamentari, que ha garantit a la formació de Rosa Díez que "Catalunya és una part d'Espanya i ho seguirà sent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Gallego ha defensat que "la democràcia no són només urnes, sinó també respecte al marc constitucional" i ha insistit que "el dret a l'autodeterminació ni existeix a Espanya ni a cap dels estat més avançat del món". "Aquest desafiament rupturista no només xoca amb el nostre marc jurídic, estem parlant d'una empresa socialment dolorosa, extrema i radical, que va contra la pròpia història de Catalunya, lesiu econòmicament per a tots i que posa en perill l'entesa", ha etzibat el diputat del PP, que ha apel·lat "a la sensatesa, a l'entesa, a la lleialtat institucional i al diàleg constructiu dins de la legalitat".

Prèviament, Díez havia denunciat que el procés català és "il·legal i antidemocràtic perquè atempta contra el dret a decidir de tots els espanyols". "El dret a decidir és de tots els espanyols, no d'alguns ciutadans espanyols que volen decidir per tots", ha insistit la líder d'UPyD.

La diputada negocia igualment esmenes amb el PP i el PSOE per rebre els seus suports a la moció. El diputat socialista José Ignacio Sánchez, de fet, ha demanat votació separada dels dos punts i ha garantit el seu vot en el rebuig del procés sobiranista. Per contra, reclama no interferir en la tasca dels jutges que han de fer complir la legalitat i negociaran una transacció en aquest apartat fins al moment de la votació. Tot i això, el parlamentari del PSOE ha censurat que el discurs de Díez sovint "alimenta el secessionisme que diu atacar" i li ha reclamat usar "la política, el diàleg i la recerca de les escletxes per a l'acord" per resoldre la situació. "El problema no necessita combustible, sinó anàlisi", ha conclòs.

CiU, IU-ICV i ERC rebutgen la moció

Tanmateix, els partits catalans han carregat contra l'esmena i el posicionament d'UPyD. "El problema no l'hem de resoldre des de la negació, l'immobilisme i l'amenaça del pes de la llei, nosaltres ho fem des del diàleg i la flexibilitat de la llei", ha defensat la diputada de CiU Montserrat Surroca, que ha lamentat que PP i PSOE acompanyin Rosa Díez "en aquest carro del populisme".

El diputat d'IU-ICV Joan Coscubiela ha insistit que el que vol Catalunya és negociar un referèndum pactat i ha acusat Díez d'usar el debat territorial per aconseguir vots: "Necessita el conflicte amb Catalunya com els buitres la carronya per alimentar-se". "Tot i donar lliçons de nova política, en fa una dels anys 40 als 70", ha insistit l'ecosocialista.

Al seu torn, el diputat Alfred Bosch (ERC) s'ha preguntat si "votar alguna cosa és il·legal" i ha animat UPyD a proposar un referèndum a tot l'Estat si de debò creu que el dret a decidir correspon a tots els espanyols. Així mateix, ha afirmat que el fre a les urnes ajuda a fer créixer el suport a la independència i ha afegit amb ironia: "Si volen frenar l'independentisme, adopti'n la via escocesa, consell d'amic".

stats