Política 12/02/2013

Rajoy, preguntat sobre si podrà retenir Catalunya dins d'Espanya: “No es preocupi, que sí”

El president del govern espanyol manifesta la seva "total i absoluta convicció que la immensa majoria de catalans volen que continuem com fins ara", i reitera que farà complir les lleis

Joan Faus
2 min
Mariano Rajoy aquest dimarts, durant la conferència organitzada per 'The Economist' / EFE

Madrid"No es preocupi, que sí". Així ha respost aquest dimarts el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la pregunta de si l'executiu podrà mantenir a Catalunya dins d'Espanya sense modificar l'actual model constitucional i de l'estat de les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un col·loqui amb un periodista del setmanari britànic 'The Economist', Rajoy ha manifestat la seva "total i absoluta convicció que la immensa majoria de catalans volen que continuem com fins ara". "Amb Catalunya ens uneix tot, segles d'història, relacions comercials i personals, el que hem fet junts...", ha dit. I ha tornat a fer una crida al diàleg a la Generalitat, però remarcant que no podrà "incomplir la llei", és a dir, que no autoritzarà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

"No veig ara per què alguns volen privar els ciutadans catalans d'Espanya", s'ha preguntat el president espanyol. No obstant això, ha admès que "és veritat que n'hi ha alguns que legítimament" poden plantejar el dret a decidir, però ha recordat que "tenen uns procediments per establir-ho que són els que marquen les lleis i la Constitució". "Si algú vol canviar-ho, pot fer-ho, però respectant les lleis", ha dit Rajoy, conscient que introduir a la Constitució el dret a decidir és impossible, ja requeriria una majoria de dos terços al Congrés i el PP mai ho permetria.

En la seva resposta, el cap de l'executiu ha avançat que aviat es reunirà amb el president de la Generalitat, Artur Mas. En aquest sentit, ha tornat a dir que "sempre" està "obert al diàleg i a escoltar tothom", però establint unes clares línies vermelles que no es poden traspassar. "Només hi ha una cosa que no se'm pot demanar: no puc incomplir la llei, perquè no ho faré", ha reblat.

Malgrat les clares divergències de criteri entre Rajoy i Mas, el president espanyol ha fet seu, sense mencionar-lo, un dels posicionaments més habituals del mandatari català: "Europa anirà cap a uns Estats Units d'Europa".

Reforma de la Constitució

Durant el col·loqui, Rajoy també ha estat interpel·lat sobre si creu necessària una reforma de la Constitució per solucionar el conflicte amb Catalunya. Ha assegurat que "mai" es negarà a una reforma de la Constitució. Ha admès que hi ha aspectes a millorar, però alhora ha deixat ben clar que no creu que sigui el moment adequat ni que estigui a favor d'un model més federal, com proposa el PSOE. "No crec que hi hagi al món un sistema tan descentralitzat com l'espanyol", ha reblat.

I ha afegit, allunyant una hipotètica reforma: "S'ha de saber molt bé quan s'ha de fer, quins consensos hi ha. Sempre convé fer-ho amb alegria moderada, estudiar-se bé les coses".

stats