DRET A DECIDIR
Política 26/02/2013

Francesc Vallès, coordinador dels diputats del PSC al Congrés: "Ens preocupen poc les represàlies"

Els socialistes catalans votaran a favor del dret a decidir al marge del PSOE. L'excap de Comunicació de Montilla assegura a 'La Razón' que Rubalcaba expulsarà de l'executiva federal els membres del PSC rebels. És una incògnita el vot de Carme Chacón

Ara
3 min
El diputat del PSC al Congrés Francesc Vallès / FRANCESC MELCION

BarcelonaFrancesc Vallès, coordinador dels diputats i dels senadors del PSC a Madrid, no té por de les "represàlies" del PSOE després de la votació d'aquest dimarts al Congrés on, per primera vegada, els socialistes catalans votaran diferent que els companys de federació. Pere Navarro va anunciar ahir el vot a favor de la proposta de resolució de CiU i ICV que defensa un referèndum d'autodeterminació negociat amb Madrid. En declaracions a Catalunya Ràdio, Vallès diu que hi votaran a favor perquè "és en joc" la "coherència" del PSC –que recollia la qüestió al seu programa electoral– i "el dret a decidir de Catalunya". Navarro i Rubalcaba es van reunir ahir per mirar de desencallar la situació, però sembla que no hi haurà acord. "Els 14 diputats al Congrés sempre hem votat el que ens ha indicat l'executiva del PSC, ens hagi agradat més o menys. I avui farem el mateix. A més, no desistirem en l'intent de convèncer el PSOE que canviï la seva postura sobre la consulta en el futur", ha dit Vallès a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vallès mateix ha admès el "component històric important" de la votació, tot i que ha recordat que la proposta "morirà" al Congrés perquè la majoria absoluta del PP hi votarà en contra.

En un article a 'La Razón', Toni Bolaño, excap de Comunicació del president Montilla, explica aquest dimarts que Alfredo Pérez Rubalcaba explulsarà els membres del PSC presents a l'executiva federal del PSOE.

Vallès ha tret ferro a la votació i ha dit que l'únic que passarà és que "s'acabaran concretant discrepàncies que ja eren públiques". "Les represàlies em preocupen poc", ha dit. També ha assegurat que les negociacions continuen obertes i que el PSC té capacitat de "persuasió".

Sense marge de negociació

Ahir la reacció del PSOE en saber la decisió del PSC va ser fulminant. Fonts del partit van admetre que tenien un "marrón" i es van activar per evitar la crisi. Fonts de la negociació van admetre a l'ARA que era "molt difícil" i que pràcticament "no hi ha marge" per trobar un punt d'entesa amb el PSOE. Això sí, el PSC deixa clar que, per part seva, no hi haurà marxa enrere perquè la proposta que porten els grups catalans -a diferència de la que van votar al Parlament- és la que van defensar al programa electoral i perquè Navarro s'ha compromès a posar fi als episodis d'incoherència del partit.

Però si algú passarà especialment un calvari avui serà l'exministra Carme Chacón, que, com el PSOE, sempre s'ha oposat a la celebració d'una consulta. Navarro va donar per fet que els seus 14 diputats a Madrid seguiran la consigna de la direcció i votaran a favor del dret a decidir. "Compto que la gran majoria del grup així ho farà. Tenim un programa i hi votarem en conseqüència", explica una diputada del PSC a Madrid. Però ahir al vespre a Nicaragua hi havia nervis. Diversos dirigents del PSC van intentar contactar amb Chacón, però va ser impossible. Tot i no saber res d'ella, no preveien altra cosa que no fos votar com la resta de diputats.

La disjuntiva de Carme Chacón

Els socialistes catalans són conscients que Chacón està "entre dues aigües". Fonts de l'aparell expliquen que ara més que mai està en la disjuntiva d'haver de triar entre les seves aspiracions personals de liderar el PSOE i la d'exercir de líder del PSC al Congrés. I és que, si avui vota a favor del dret a decidir, hi haurà molts dirigents del PSOE que intentaran invalidar-la per ser el relleu de Rubalcaba. Si, en canvi, decideix no acudir a la votació o bé desmarcar-se del PSC, protagonitzarà una gran estocada contra el lideratge de Navarro, difícilment tornarà a ser cap de cartell per Barcelona i es jugarà tota la seva carrera a la cursa per liderar el PSOE.

stats