INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Política 18/12/2015

Setge a l’entramat financer d’Oleguer Pujol a Holanda

Escorcollen una societat que hauria ajudat el petit dels Pujol a amagar operacions il·legals

Ara
2 min
Oleguer Pujol va comparèixer al març davant la comissió sobre el frau fiscal al Parlament.

BarcelonaNou episodi en el marc de la investigació de l’Audiència Nacional contra Oleguer Pujol. La policia va escorcollar ahir, per ordre del jutge Santiago Pedraz, la seu de l’empresa ITPS Group a l’Haia (Holanda), que suposadament hauria ajudat el fill petit de la família Pujol Ferrusola a crear empreses per amagar operacions sospitoses. Segons van explicar fonts pròximes a la investigació a l’agència Efe, es tractaria de societats pantalla -com Dotricia, Marway i Arc Choille-, a través de les quals Oleguer Pujol hauria emmascarat comissions il·legals per valor de més d’onze milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests diners, apunten les mateixes fonts, procedirien d’algunes de les set operacions immobiliàries investigades pel jutge Pedraz. Entre altres coses, el fill de l’expresident Jordi Pujol i els seus socis haurien gestionat edificis comercials, terrenys a Melilla, habitatges, centres turístics, hotels i tres seus del grup Prisa. Fonts pròximes al cas van informar l’agència Europa Press que també s’haurien desviat capitals a Marway i Arc Choille procedents de la venda de 1.152 oficines del Banco Santander, una operació que es va tancar per 2.177 milions.

Blanqueig i delicte fiscal

La companyia ITPS Group és una filial del bufet d’advocats Broers and MacDonald i ofereix als seus clients “serveis integrals en la planificació i estructuració tributària internacional combinada amb una absoluta confidencialitat”. L’escorcoll a l’Haia es va produir en el marc de la peça en què s’investiga Oleguer Pujol i els seus germans Jordi, Josep i Pere per activitats econòmiques que podrien constituir delictes de corrupció i falsedat documental.

Fa poc més d’un any, l’octubre de 2014, el jutge Pedraz ja va ordenar escorcollar el domicili d’Oleguer Pujol i del seu soci Luis Iglesias, així com les seus de diverses empreses investigades en el cas, obert arran d’una querella de Guanyem Barcelona i Podem. Tant Pujol com Iglesias, imputats per presumpte blanqueig de capitals i delicte fiscal, van ser citats a declarar els dies 14 i 15 de juliol, tot i que el jutge va posposar finalment les compareixences a l’espera de rebre informes de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) i l’Agència Tributària. Jordi, Josep i Pere Pujol, en canvi, no estan imputats en aquest procediment.

stats