Política 23/07/2013

Jaume Matas esquiva la presó en la primera condemna pel cas Palma Arena

El Tribunal Suprem només el condemna per tràfic d'influències i rebaixa la pena de sis anys a nou mesos, que no haurà de complir

Ara Balears
2 min
Jaume Matas

PalmaEl Tribunal Suprem ha absolt l'expresident balear Jaume Matas de tots els delictes pels quals se'l va condemnar en la primera sentència del cas Palma Arena, excepte pel de tràfic d'influències. D'aquesta manera, rebaixa la condemna de sis anys de presó a nou mesos i un dia, i evita que Matas entri a la presó, ja que la pena és menor de dos anys i no té antecedents penals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Expresso el meu més absolut respecte a les decisions judicials", ha dit Matas a l'agència EFE en una primera valoració. No ha afegit res més, però ho farà aquesta tarda en una roda de premsa des de la Colònia de Sant Jordi, on estiueja, prevista per a les 17.00 hores.

En concret, la sentència absol Matas dels delictes de frau a l'administració, falsedat en document oficial i mercantil, prevaricació i malversació. A banda de la condemna de nou mesos i un dia per tràfic d'influències, el Suprem imposa a l'expresident una multa de 6.000 euros. Cal recordar que l'Audiència de Palma l'havia condemnat pels pagaments fraudulents al periodista d''El Mundo' que li escrivia els discursos, Antonio Alemany, per valor de 480.000 euros.

El tribunal també ha rebaixat la condemna per a Alemany, dels tres anys i nou mesos que li exigia l'Audiència a dos anys, tres mesos i un dia de presó pels delictes de prevaricació, malversació de diners públics i falsedat en document mercantil. En principi, el periodista sí que podria entrar a la presó. El tribunal també li manté la condemna de quatre anys i set mesos d'inhabilitació absoluta.

Pel que fa als altres implicats en el cas, Joan Martorell queda condemnat a set mesos i un dia de presó –l'Audiència n'hi havia imposat un any i mig– i Miguel Romero queda absolt.

L'expresident Matas està implicat en 12 de les 26 causes pendents del cas Palma Arena –entre les quals, la que implica el gendre del rei, Iñaki Urdangarin, el cas Nóos.

Aquella primera sentència del cas Palma Arena va desmuntar l'argument principal de la defensa de l'expresident en la majoria de peces: que ell prenia decisions polítiques però que no era qui feia els contractes i, per tant, no podia haver comès cap delicte.

Amb tot, la sentència del Suprem avala ara una part dels arguments de la defensa.

stats