Política 11/10/2016

El TC notifica en mà al Govern i a la mesa del Parlament l'anul·lació de les conclusions del procés constituent

Quatre secretaris judicials del TSJC han actuat de missatgers del Constitucional

Aleix Moldes / Jordi Mumbrú
3 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa amb els documents del TC a la mà

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han rebut aquest dimarts la notificació del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Dos secretaris judicials del TSJC han lliurat en mà el document a tots els membres de la mesa del Parlament, inclòs el secretari general de la cambra, Pere Sol, que abandonarà el càrrec a final de mes, i dos més s'han dirigit al Palau de la Generalitat per entregar-lo als membres del consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una pura formalitat. L'anul·lació de les conclusions del procés constituent és una decisió de la setmana passada, però el TC obliga a lliurar el document en mà a tots els afectats per assegurar-se que han rebut la notificació. A partir d'aquest document, el Constitucional insta la Fiscalia a iniciar un procediment penal contra la presidenta de la cambra catalana per haver permès que les conclusions del procés constituent es debatessin al ple el passat 27 de juliol, contravenint l'advertència prèvia del mateix TC.

És la primera anul·lació a través d'un incident d'execució de sentència que fa el TC. Les conclusions estan vinculades, segons el Tribunal, a la declaració de ruptura del 9-N i, per tant, també han estat anul·lades. L'Advocacia de l'Estat ja investiga si el referèndum i el model de procés constituent pactat entre JxSí i la CUP durant el passat debat de política general també estan vinculats a la resolució del 9-N. Si arriben a aquesta conclusió instaran el Constitucional a tornar a actuar contra les propostes aprovades per la cambra.

"Tenim un mandat democràtic"

El portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, ha avançat que la notificació del TC no variarà la voluntat del Govern de seguir endavant amb el procés independentista: "Tenim un mandat democràtic i un full de ruta i el mantindrem". Torrent ha criticat el que considera un "intent de criminalitzar el debat polític i la democràcia" i ha lamentat que es tracta de "l'enèsim" intent de "judicialitzar la política". El diputat ha considerat que seria "demencial" que es pogués "inhabilitar la presidenta del Parlament per permetre un debat que, a més, prové de la ciutadania".

Aprofitant que sortia en roda de premsa, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha lamentat que el Parlament sigui notícia per les "notificacions que rep quan se salta la llei", però s’ha mostrat satisfet que la llei sigui igual per a tothom: "Quan qualsevol autònom no paga una factura o quan algú se salta un semàfor hi ha unes conseqüències legals, encara que et diguis Carme Forcadell, Francesc Homs o Artur Mas".

La segona llei de 'desconnexió' es debatrà al Ple del Parlament

Precisament el dia que els membres de la Mesa han rebut la notificació formal de la nul·litat del procés constituent, la Junta de Portaveus ha decidit situar en el Ple de la setmana que ve el debat de totalitat de la segona de les lleis de 'desconnexió', la del codi tributari. Es tracta del primer text dels cinc o sis que té previst elaborar la ponència que comparteixen JxSí i la CUP per definir el model de la Hisenda Pròpia i arriba amb esmenes a la totalitat de tots els grups de l'oposició.

stats