Política 17/05/2016

Turull i Buch exploren un pacte entre famílies de CDC sense Gordó

L’alcalde de Premià es perfila com a número dos del partit a l’espera que Mas decideixi el seu paper

Oriol March
2 min
Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, amb l’exconseller i avui diputat Germà Gordó al Parlament.

Barcelona“A partir de la consulta del dia 21 es precipitaran els esdeveniments, especialment sobre el debat de noms”. Aquest és el diagnòstic d’un membre de la cúpula de Convergència en referència a l’horitzó congressual que s’obrirà al partit després que la militància decideixi si cal fundar una nova formació o bé renovar a fons l’actual. Els dirigents nacionalistes fa mesos que assenyalen públicament que ara toca definir la nova estructura i dotar-la de contingut ideològic, però el cert és que els corrents també s’han anat movent, teixint afinitats i situant noms en llocs de sortida. En aquest sentit, la confluència que lideren Jordi Turull, Miquel Buch, Neus Munté i David Bonvehí ja explora un pacte entre famílies convergents de cara al congrés del 8, 9 i 10 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta iniciativa, segons fonts consultades per l’ARA, en queda exclòs el corrent intern que lidera Germà Gordó, exconseller de Justícia i a qui totes les travesses situen com a aspirant a la secretaria general. “No compartim la seva manera de fer política”, assenyalen fonts pròximes al projecte de Turull i Buch, que el dissabte 7 de maig van reunir 150 quadres del partit -consellers, diputats, alcaldes i dirigents territorials- a Gironella. “La idea és fer una proposta plural”, mantenen des del projecte. El president del partit, Artur Mas, el coneix de primera mà, però de moment es manté neutral sobre les seves preferències de cara a la votació de càrrecs orgànics del 23 de juliol.

Tanmateix, des de la confluència del president del grup parlamentari de Junts pel Sí i de l’alcalde de Premià de Mar s’assenyala que de moment “no s’està impulsant cap candidatura”. “I tampoc està decidit quin lloc ocuparia cadascú”, assenyalen fonts oficials. L’opció més probable, però, situa Turull com a aspirant a la secretaria general amb Buch com a número dos. Només un pas enrere del president parlamentari de Junts pel Sí propiciaria l’impuls de l’alcalde de Premià de Mar, a qui sectors del partit han sondejat per al màxim càrrec executiu.

L’organigrama definitiu del nou partit -sempre que la militància decideixi impulsar-lo- depèn del paper que hi vulgui jugar Mas. L’expresident de la Generalitat encara no ho té decidit i ha rebut consells de tot tipus. Un grup de dirigents li reclamen un paper executiu per encarrilar l’inici de la nova formació, mentre que altres sectors li recomanen bastir un think tank que aporti idees al partit. A partir del dia 21, Mas aclarirà el seu nou rol. Pel que fa a l’actual president, Carles Puigdemont, dirigents consultats no descarten el seu suport explícit al grup de Turull i Buch camí del congrés.

En tot cas, el missatge que arriba de la cúpula és que hi ha “molt partit per jugar”. El sector anomenat Generació Llibertat -al qual pertany la rival de Francesc Homs a les primàries per Madrid, Sílvia Requena- té prevista una reunió el dia 28 per aprovar les seves propostes per a la refundació, i el sector afí a Josep Rull encara no descarta presentar una candidatura encapçalada, en cas que hi sigui, per una dona.

El paper de Turull i Buch, segons el seu entorn, és buscar una unió de totes les famílies que permeti una “opció guanyadora” per al futur de CDC. La pel·lícula, però, encara està lluny del desenllaç.

stats