Política 30/04/2016

Unió fa una crida a "reconstruir" un front catalanista moderat abans de decidir si es presenta el 26-J

La formació democristiana, que no va obtenir representació parlamentària en els últims comicis catalans i espanyols, planteja crear una plataforma que recuperi un espai de centre davant la "irrellevància del catalanisme polític" a Madrid

Joan Serra Carné
3 min
Ramon Espadaler i Montserrat Surroca, aquest dissabte després del comitè de govern d'Unió.

BarcelonaDesprés de la reunió del comitè de govern d'Unió, el secretari general dels democristians, Ramon Espadaler, ha fixat la posició del partit davant dels comicis espanyols del 26-J. Espadaler ha fet una crida a "reconstruir" un front catalanista moderat que permeti superar la "irrellevància" dels partits sobiranistes al Congrés d'ençà de les eleccions del 20-D. El dirigent democristià ha argumentat que aquest espai catalanista "està trinxat" i que s'ha mostrat "prescindible" a Madrid pel gir de CDC cap a l'independentisme. Per això, ha proposat crear una plataforma que agrupi militants d'altres partits "decebuts" amb l'actual escenari polític. Espadaler ha dirigit aquesta crida a votants convergents disgustats amb el rumb del seu partit i del govern de la Generalitat, així com a militants del PSC desorientats amb la seva formació i a votants del PP crítics amb la deriva del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler s'havia mostrat partidari aquesta setmana de concórrer als comicis espanyols perquè considera que encara hi ha un "espai polític" que queda buit en la mesura que CDC defensa postulats independentistes de la mà d'ERC. El secretari general d'Unió va enviar una carta a la militància en què defensava la idea de confeccionar una nova candidatura electoral. Aquest dissabte, el dirigent d'Unió ha instat a explorar el resultats de la crida al catalanisme moderat abans de prendre la decisió de si el partit es presenta en solitari i amb les seves sigles el 26-J. "En els pròxims dies avaluarem la viabilitat d'aquesta proposta. Si no és possible formular-la el 26-J, deixem la porta oberta a presentar-nos. Però ho voldríem fer formant part d'un espai que supera el que és estrictament Unió", ha aclarit Espadaler, conscient de la dificultat de bastir la plataforma en tan poc marge de temps.

El secretari general dels democristians, que en el seu missatge davant de la premsa ha insistit en el fracàs de la nova i vella política espanyola per l'avançament electoral, ha avisat que el buit que ha deixat el catalanisme moderat "l'omplirà algú", amb referència a Ciutadans. "Sols no podem aixecar aquest espai", ha admès Espadaler per subratllar la seva crida davant del 26-J. A Unió pensen que el treball que es pugui fer ara per articular una proposta més àmplia també pot tenir recorregut en els pròxims comicis a la Generalitat.

Una campanya modesta

Unió estudia tornar a una convocatòria electoral després de no haver pogut obtenir representació parlamentària ni a les eleccions catalanes del 27-S ni a les espanyoles del 20-D. En els comicis generals, amb Josep A. Duran i Lleida de candidat, els democristians van empitjorar els resultats de la cita plebiscitària. Convertida en força extraparlamentària, la formació està en situació de preconcurs de creditors i acumula un deute de 19 milions d'euros. Aquesta llosa econòmica ha obligat el partit a vendre's les seus de Girona, Lleida i Tarragona, tal com va avançar l'ARA. Si basteix una candidatura, Unió preveu una campanya modesta, amb actes de petit format. El partit no pot assumir un nou crèdit per a una campanya electoral perquè està en situació de preconcurs de creditors. Espadaler ha ratificat aquest dissabte que no "reconeix" cap deute d'Unió amb CDC de l'etapa en què compartien federació.

La formació ha vist com aquesta setmana també perdia patrimoni polític. L'eurodiputat Francesc Gambús ha abandonat Unió –després de 22 anys de militància– per la "resistència" de sectors del partit a renovar-se. Gambús mantindrà l'acta de diputat al Parlament Europeu.

stats