Política 28/09/2017

Urkullu dona suport al referèndum tres dies abans que se celebri

L'aposta s'interpreta com un allunyament de Rajoy, no pas com un apropament a la via unilateral

Oskar Bañuelos
2 min
Urkullu dona suport al referèndum a tres dies de celebrar-se

VitòriaEl lehendakari Íñigo Urkullu s'ha sumat aquest dijous als suports del referèndum d'independència de Catalunya quan només falten 72 hores per a la seva celebració. I ho ha fet d'una forma explícita: votant, en qualitat de membre del grup parlamentari del PNB, a favor d'una moció presentada per EH Bildu en la qual el Parlament basc mostra "el seu suport i respecte" a la votació i rebutja "qualsevol mesura" que pugui adoptar l'Estat contra la celebració d'aquest referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el lehendakari dona un important gir a la que, fins ara, ha estat la seva posició política i institucional. Una posició que en primera instància era posar-se de perfil, per, a poc a poc, jugar la partida de part del govern del PP. Fins a tal punt ha estat així que Mariano Rajoy va posar-lo com a exemple de fidelitat constitucional per atacar el nacionalisme català. Les seves declaracions titllant l'1-O de referèndum "sense garanties" n'eren un clar exemple.

A vegades, el PNB i els seus dirigents tenen aquest tipus d'actuacions. Poden defensar una cosa –acords pressupostaris amb el PP a Espanya i Euskadi– i la contrària –suport al referèndum– sense immutar-se. Els motius d'aquests canvis són molt difícils d'entendre, i encara més d'explicar. Segurament, els últims esdeveniments que s'estan produint a Catalunya han obligat Urkullu a allunyar-se amb urgència de l'aposta repressiva i de vulneració de drets que està mantenint el govern espanyol per no veure's esquitxat. Més que un apropament al referèndum unilateral –la seva aposta segueix sent la consulta pactada–, és una fugida de Rajoy. Un allunyament públic i solemne que s'havia de produir abans de diumenge, perquè després li pogués servir d'escut protector polític.

El PNB també acudirà a la manifestació organitzada per Gure Esku Dago demà a Bilbao, i en la qual també hi haurà EH Bildu i Podem. La marxa de solidaritat amb Catalunya i de suport al referèndum es produirà sota el lema 'Demokrazia/Erabakitzeko askatasuna' (Democràcia/Llibertat per escollir).

stats