Política 07/12/2012

El govern espanyol avisa que no afluixarà amb la llei Wert

Respon a la carta web de Duran i Lleida i li recomana que valori "més la democràcia" i no recorri a l'espantall del franquisme

Joan Rusiñol
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha deixat clar aquest divendres –l'endemà de l'aniversari de la Constitució espanyola– que el eu govern no pensa afluixar i que tirarà endavant la llei Wert, una ofensiva contra el model d'immersió en català a l'escola. Diverses vegades, la número dos de l'executiu espanyol ha subratllat que Mariano Rajoy farà "complir" la llei, i ha remarcat que això implica fer efectives les sentències dels tribunals, en una clara referència a les que afecten l'escolarització en castellà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría també ha retret al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que digui –en la seva carta web publicada avui– que el nou projecte educatiu que prepara Madrid sigui el pitjor "atac" a la llengua des de la mort de Franco. La portaveu de l'executiu espanyol ha recomanat al portaveu nacionalista al Congrés que valori "més la democràcia" i no posi l'accent en recordar èpoques passades.

El català no pot ser troncal, segons el PP

"Amb independència dels models, hi ha els drets dels ciutadans reconeguts per la Constitució", ha sentenciat la número dos del govern Rajoy. Per això, creu que cal fer els canvis de fons per garantir el dret dels pares a escollir amb quina llengua volen escolaritzar els seus fills. Segons ha dit, això és viable ja a Galícia i a Euskadi on hi ha un "bilingüisme integrador". És a dir, admet que la llengua està pensada exclusivament per a Catalunya, si bé nega que suposi capgirar el model d'immersió vigent. Justifica que les llengües cooficials no poden ser considerades troncals perquè no es poden examinar al conjunt de l'Estat, però afirma que tenen el mateix tractament en l'àmbit de cada comunitat autònoma, considerant-les una especialitat.

Pel que fa a les crítiques dels partits catalans, els ha instat a traslladar els seus punts de vista en forma d'esmenes quan correspongui en el moment legislatiu i ha garantit –sense gaire entusiasme– que s'escoltaran i es valoraran aquestes aportacions.

stats