Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Wert, en català, sobre l’aragonès oriental: “Per la gent de la Franja que conec, és la mateixa llengua”

El ministre ha respost així a la llei que promou el govern aragonès del PP, que, per no anomenar la llengua catalana, parla de "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental"

El ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha assegurat aquest dimecres que considera que el català i 'l'aragonès oriental' –el terme que constarà a la nova llei de llengües de l'Aragó– són "la mateixa llengua". "Tinc la impressió, per la gent de la Franja que conec, que és la mateixa llengua, però no és més que una impressió", ha dit en declaracions a l'ACN des del pati del Congrés dels Diputats després que el govern de l'Aragó –format pel PP i el Partit Aragonès (PAR)– hagi passat a denominar el català de la Franja com la "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental".

El ministre ha fet aquestes declaracions en català, una llengua que ja ha utilitzat en anteriors ocasions al Congrés dels Diputats i que, segons explica ell mateix, va aprendre de petit, malgrat haver nascut a Madrid, gràcies a les lectures i a la conversa amb amics catalanoparlants.

Llei de llengües contra el català de la Franja

La consellera d'Educació del govern aragonès, Dolores Serrat, va anunciar el canvi de denominació a la presentació de l'esborrany de l'avantprojecte de la llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó, un text que fa marxa enrere en els avenços que s'havia fet a la llei del 2009 de l'anterior executiu socialista. La nova llei elimina les referències al català, i a la parla de la Franja i s'hi refereix com "la llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental".

La decisió del govern de l'Aragó ha causat malestar a Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar aquest dimarts que "no comparteix les mesures que tendeixen a disminuir el català i la seva lliure i normal expressió". Mascarell va demanar "a tothom sentit d'estat" i que "les llengües que conviuen a Espanya tinguin l'oportunitat de desplegar-se", també va apuntar que li costa "d'entendre que es despleguin lleis que van en contra d'una realitat que està apuntalada a la Constitució espanyola com una riquesa de tothom".

Per contra, el PP de Catalunya renuncia a criticar el canvi de denominació del català de la Franja adduint que seria una "ingerència". En ser preguntat per aquesta qüestió, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va apuntar que opinar sobre aquesta qüestió "seria com si des d'una altra comunitat autònoma pretenguessin interferir en les lleis de Catalunya".

Més continguts de Política

  1. El Govern explica el procés sobiranista al Senat del Paraguai

    És la quarta vegada que es tracta el moment polític que viu Catalunya en una cambra legislativa d'un país sobirà, després dels debats a Dinamarca, Irlanda i Uruguai

  2. Així es va omplint la Via Lliure de la Meridiana: més de la meitat dels trams ja tenen una ocupació alta

    Només hi ha una desena de trams amb ocupació baixa. Hi ha més de 250.000 inscrits, segons l'última dada oficial

  3. El PP canviarà la llei perquè el TC pugui ordenar una inhabilitació exprés de Mas

    Ho farà per la via d'urgència durant aquesta legislatura, segons el candidat del PPC, Xavier García Albiol, que sosté que "la broma s'ha acabat"