Política 19/08/2014

Trias adverteix al govern espanyol que prohibir una consulta legal seria "prevaricar"

L'alcalde de Barcelona assegura a TV3 que el 9-N se celebrarà de manera legal perquè estarà emparat per la llei de consultes catalana

Efe
2 min
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, durant un acte al qual ha assistit aquest dissabte. / ACN

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat aquest dimarts que l'Estat no pot impedir la celebració d'una consulta "legal" a Catalunya i ha advertit que, si ho fa, podria incórrer en el delicte de prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al canal 3/24, Trias ha afirmat que el 9-N se celebrarà perquè serà legal, d'acord amb la llei de consultes catalana que el Parlament té previst aprovar aquest setembre. "Si fem una llei ben feta, com estic segur que farà el Parlament, la consulta serà legal", ha apuntat.

L'alcalde ha assenyalat, en aquest sentit, que "és molt greu" que l'executiu espanyol estigui buscant arguments per impedir la celebració d'aquesta consulta. "Si l'Estat prohibeix una cosa sabent que és legal, és molt greu, perquè això és prevaricar", ha dit.

El dirigent de CiU ha afegit que, de la mateixa manera que Catalunya ha d'actuar en el marc de la legalitat, les "estructures d'estat també han d'anar amb cura d'aplicar i prendre decisions des de l'absoluta legalitat".

Davant d'un possible veto estatal, Trias considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria de reunir tots els partits pro consulta per adoptar una posició "unitària".

"És molt important que tothom estigui unit en una situació com la que viurem", ha assenyalat l'alcalde, que s'ha mostrat convençut que la consulta s'acabarà celebrant.

"Hem de ser molt clars: el 9-N hi haurà consulta", ha subratllat Trias, que ha considerat "un error" projectar la imatge que el referèndum podria no celebrar-se en la data prevista.

Sobre la confessió de l'expresident Jordi Pujol, que durant 34 anys ha mantingut una gran fortuna sense regularitzar a l'estranger, Trias ha reconegut que aquesta revelació ha estat "una cosa desastrosa, una catàstrofe", i li ha suposat "una profunda tristesa i un gran dolor personal i per al partit".

Tanmateix, ha mostrat la seva estima vers Pujol, una persona a la qual li deu "gairebé tot" i que "ha fet coses importantíssimes i ha transformat de manera molt important el país".

Sobre les declaracions del dirigent del PP Esteban González Pons, que sospita que la "mentida" de l'expresident Pujol afecta tot el sistema polític català, Trias ha remarcat que "a la vida hi ha gent que hauria de ser especialment discreta", ja que al PP també hi ha persones que han comès "errors gravíssims".

"No trec importància a aquesta situació [cas Pujol], però crec que hi ha persones que més valdria que estiguessin calladetes, perquè no tenen el sostre en gaire bones condicions", ha conclòs.

stats