Política 17/11/2016

Podem no aplaudeix el rei i el PSOE celebra la crida al diàleg

Errejón creu que s'ha extralimitat en les seves funcions i ha "beneït" el govern de Rajoy. "El rei ha estat impecable", diu el PP

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un senador d'IU ha desplegat una bandera republicana durant el discurs de Felip VI al Congrés. EFE

MadridDiversitat d'opinions sobre el discurs del rei. 2 blocs, de nou, oposats. D'una banda el del PP, PSOE i Ciutadans, que han celebrat la crida al diàleg del rei i el reconeixement de la "pluralitat política i territorial" de l'Estat. I d'una altra Podem, el PDECat i el PNB, que s'han negat a aplaudir el discurs de Felip VI i han lamentat que fos un acte molt "nostàlgic" i amb poca mirada al futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El rei ha estat impecable", ha dit el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado. Fonts socialistes han assenyalat que consideren el discurs "molt apropiat per al moment polític que estem vivint". En aquest sentit, valoren especialment la seva crida a "l'acord i al diàleg en una legislatura sense majories com l'actual i el reconeixement de la pluralitat política i territorial del nostre país". Però sobretot els sembla important l'apel·lació a treballar "sobretot per als que més han patit la crisi i per eliminar les desigualtats".

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha vist en el discurs del rei "un temps que ja ha passat". El seu número dos, Íñigo Errejón, creu que Felip VI ha "beneït l'acord de govern que ha portat Rajoy a la Moncloa". Creu que el cap d'estat està trencant així la seva neutralitat i ha criticat la "hipocresia" dels que "s'esquincen les vestidures" perquè ells no hagin aplaudit el discurs.

El portaveu del PDECat, Francesc Homs, ha agraït que el rei aposti pel diàleg i per complir la llei amb Catalunya, però hi ha trobat a faltar que parlés d'un compromís inequívoc amb la democràcia. "Queda buit de contingut apostar pel diàleg i per la llei sense respectar la democràcia", ha afegit Homs.

Ciutadans ha considerat que el discurs de Pastor ha estat "fred", però ha celebrat també les paraules del rei. "Ha demostrat que és un estadista", ha conclòs el portaveu de la formació taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta.

Esquerra i Bildu, com a partits republicans, no han assistit a l'acte. Sí que ho han fet els diputats d'Units Podem que formen part d'IU. Un dels senadors ha desplegat una bandera republicana.

stats