BANCA PÚBLICA
Política 23/05/2013

El Parlament insta el Govern a convertir l'ICF en la banca pública de Catalunya

La CUP demanava inicialment que també s'incorporés Catalunya Banc però aquesta opció ha estat rebutjada per la resta de grups

Acn
2 min
Andreu Mas-Colell i Pere Aragonès, aquest dijous a l'hemicicle / ACN

BarcelonaEl Parlament treballa amb la intenció de convertir l'Institut Català de Finances (ICF) en la futura banca pública de Catalunya. Aquest dijous CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP han aprovat una moció que insta l'executiu a fer els tràmits adients per transformar l'ICF en un banc públic amb l'objectiu de donar suport al finançament de l'economia productiva. C's s'ha abstingut pel mal record de la gestió pública de les caixes, i el PP ha votat en contra al·legant que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) ja és una banca pública catalana. La moció ha estat presentada per la CUP, que també demanava que la nacionalitzada Catalunya Banc s'integrés en el futur banc públic, tot i que aquest punt ha estat rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el Parlament com el Govern han reconegut l'interès en convertir l'ICF en la futura banca pública de Catalunya, com va avançar l'ARA. L'executiu ho ha plasmat per escrit en l'acord de governabilitat que manté amb ERC i al Parlament s'han fet durant els darrers mesos diferents propostes que giren entorn d'aquest tema. Aquest dijous, a proposta de la CUP, s'ha tornat a insistir sobre la necessitat que la Generalitat tingui un banc públic a la seva disposició que actuï des de l'ètica i amb l'objectiu d'aportar finançament destinat a l'economia productiva a empreses, autònoms i ciutadans.

La CUP -amb el suport d'ICV-EUiA- volia anar més enllà i reclamava que la rescatada i nacionalitzada Catalunya Banc, l'antiga Caixa de Catalunya, també s'incorporés al futur banc públic català. Una opció que la resta de grups han refusat donat que avui per avui aquesta entitat bancària és un "forat negre", com ha reconegut el mateix diputat de la CUP Quim Arrufat. En tot cas, Arrufat ha defensat que l'Estat donés les mateixes condicions a la Generalitat que les que està donant als bancs privats per adquirir bancs nacionalitzats.

Els diputats de l'esquerra independentista defensaven també que s'exigís al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) la part proporcional corresponent als catalans dels diners públics emprats per al rescat de la banca, per tal d'utilitzar-los per capitalitzar el nou banc públic català. Novament només ICV-EUiA ha donat suport al redactat.

stats