Política 07/11/2013

Manuel Bustos va saber que l'investigaven setmanes abans que els Mossos entressin a l'ajuntament de Sabadell

Daniel Fernández va avisar l'alcalde, que es va arribar a plantejar apuntar-se a les llistes del Parlament per poder ser aforat

Ara
2 min
Manuel Bustos, a la sortida del jutjat, on va declarar pel cas Mercuri de presumpta corrupció

BarcelonaA les deu del matí del 27 de novembre del 2012 els Mossos d'Esquadra entraven a l'ajuntament de Sabadell per practicar una inspecció a fons del consistori, en el marc d'una operació contra la corrupció urbanística. Però l'operació policial no va agafar per sorpresa l'alcalde, un dels càrrecs públics implicats en un presumpte cas de suborn i tràfic d'influències. Manel Bustos sabia des d'un mes i mig abans que estava sent investigat, i que podia ser imputat. Així es desprèn del sumari del cas Mercuri, al qual ha tingut accés la Cadena Ser.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Manolo, llámame cuando puedas". Aquest és el missatge que el diputat del PSC Daniel Fernández va enviar a l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos. No van parlar per telèfon. No podien. Es van trobar hores després en un local públic de Barcelona. Allà va ser on Fernández va avisar Bustos que estava sent investigant en el marc de l'operació Mercuri, i que tot apuntava a la seva imputació. Després de la trobada amb Fernández, Bustos parlaria per telèfon amb l'aleshores diputat del PSC al Congrés José Zaragoza, i amb la seva dona

L'alcalde va acabar sent imputat d'un total de nou delictes, en el marc d'una complexa operació de la Fiscalia Anticorrupció que va situar l'ajuntament de Sabadell en el centre d'una xarxa de corrupció que unia polítics i empresaris locals. Amb tot, segons l'informe que els Mossos d'Esquadra van remetre al jutjat i que consta en el sumari del cas, queda de manifest que la trobada entre Fernández i Bustos no hauria estat la primera ocasió en què l'alcalde era alertat que la policia investigava els seus moviments. Segons informa la cadena Ser, que ha tingut accés al sumari, l'alcalde podria haver estat advertit en altres dues ocasions. La qüestió és, evidentment, quins papers comprometedors quedaven al consistori si Bustos ja havia estat advertit que l'investigaven.

Segons els Mossos, l'advocat de Bustos va suggerir-li la possibilitat que es presentés a les eleccions al Parlament -que van tenir lloc el 25 de novembre- per d'aquesta forma tenir condició d'aforat, una mesura protectora en cas d'imputació. Amb tot, el propi Fernández, diputat del PSC al Parlament, va acabar sent imputat per un delicte de corrupció en una peça separada del cas Mercuri. Sembla ser, però, que Bustos no va acabar de donar importància als advertiments.

stats