Política 03/12/2012

Bustos surt "reconfortat" després de declarar durant sis hores perquè ha pogut "aclarir tots els dubtes"

L'alcalde de Sabadell està imputat per delictes contra l'administració pública. El fiscal no ha demanat cap mesura cautelar

Laura Díaz-roig
2 min
L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, atén els mitjans de comunicació després de declarar davant del jutge / ACN

SabadellL'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha declarat durant sis hores davant el jutge del cas Mercuri que l'investiga per la trama de corrupció urbanística que esquitxa polítics, funcionaris i empresaris, i ha sortit sense cap mesura cautelar. El jutge l'imputa delictes contra l'administració pública. Una acusació genèrica que, en tot cas, ja s'anirà desgranant a mesura que avanci la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les preguntes del fiscal al llarg de les sis hores de declaració s'han centrat en les concessions i la contractació pública a l'Ajuntament de Sabadell. La qüestió de les multes impagades que suposadament el cap de la policia local hauria perdonat a l'alcalde i la seva família s'ha tocat de manera tangencial, segons fonts judicials.

Bustos ha sortit dels jutjats a les 2.15 h. de la matinada d'aquest dilluns. Ho ha fet tranquil i convençut –ha dit– de la seva innocència. En una breu declaració als periodistes, ha assegurat que se sent "reconfortat" perquè ha pogut "aclarir tots els dubtes" i ha insistit que ni ell ni el seu equip tenen "res a veure" amb una trama de corrupció.

Tot i el fred, una vintena de simpatitzants han fet guàrdia i l'han aplaudit quan ha sortit dels jutjats.

Sabadell, dividit entre partidaris i detractors

Bustos havia arribat als jutjats a les sis de la tarda amb la intenció de "demostrar-ho tot". "Vinc a demostrar la meva innocència", ha dit als periodistes abans d'entrar. "Mai he tingut res a veure amb cap trama de corrupció ni en el pagament de comissions", ha afegit. L'alcalde ja havia avançat que la declaració seria llarga perquè es volia explicar molt bé.

L'arribada ha estat envoltada de molta expectació i amb fortes mesures de seguretat. Bustos ha arribat entre crits de "xoriço" i aplaudiments d'alguns seguidors. Un grup de simpatitzants socialistes s'ha enfrontat a altres ciutadans que han anat al jutjat per demanar la dimissió de l'alcalde, molt qüestionat fa anys pels moviments socials de la ciutat però que té una còmoda majoria.

Al vespre, unes 300 persones que s'havien concentrat davant l'Ajuntament s'han plantat davant dels jutjats amb la pancarta Sabadell lliure de corrupció.

La investigació

El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo busca des de fa dies la relació entre l'alcalde i el suposat cap de la trama, l'exregidor del PP a l'Ajuntament, Jordi Soriano, expulsat del partit l'any passat. Diversos empresaris imputats han assegurat aquests dies davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, que instrueix el cas, que Soriano els havia recomanat i insistit que contractessin determinades empreses, de les quals ell després s'hauria endut una comissió. També s'oferia com a mediador amb l'Ajuntament per a la contractació d'obra pública.

Les declaracions, doncs, apunten directament a Soriano. De fet, dos empresaris haurien admès divendres davant el jutge haver pagat importants sumes de diners per poder accedir a projectes de l'Ajuntament de Sabadell. Segons publicava 'El Periódico', l'empresari José Manuel G.P. va assegurar que va ser coaccionat per pagar quantitats dispars que entregava en sobres d'entre 20.000 i 200.000 euros a l'exregidor del PP. Segons el fiscal, la trama exigia pagaments de fins a 120.000 euros i comissions del 3% als empresaris per obtenir avantatges en els processos d'adjudicació pública.

Cap imputat ni detingut a presó

El jutge no ha ordenat presó per a cap dels 12 detinguts ni imputats fins ara per la trama Mercuri. Malgrat que el fiscal va demanar presó amb fiança per a alguns dels implicats -com ara l'exregidor Soriano-, finalment el jutge va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.

stats