Política 25/11/2014

El 60% dels catalans en té prou amb reformar la Constitució, segons una enquesta d''El Mundo'

El diari assegura que el 35% dels ciutadans vol la independència i el 54% creu que el 9-N no va tenir "garanties democràtiques"

Ara
2 min

BarcelonaUn 60,3% dels catalans està a favor d'una reforma de la Constitució "que plantegi una estat federal per solucionar la relació de Catalunya i Espanya", segons una enquesta que publica aquest dimarts el diari 'El Mundo' feta per Sigma II. Segons el diari, a més, tan sols un 35,7% dels catalans votaria 'sí' a que Catalunya fos un estat i 'sí' a que fos independent, si es fes un referèndum amb les preguntes del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el sí-sí seria l'opció més nombrosa, segons l'enquesta d''El Mundo', el diari insisteix que la resta de catalans preferirien "altres opcions" entre les quals ha comptat els que no votarien, un 9,6% i els que no tenen clar què votarien o no ho han dit, un 7,4%. Un 30% haurien votat en contra que Catalunya fos un estat i un 14,7% a favor que ho fos però en contra que fos independent. 'El Mundo' també afirma que "el vot secessionista només creix 1,5 punts des del 2013".

L'enquesta de Sigma II per al diari també manté que un 54% dels ciutadans pensen que el 9-N no ha tingut "garanties democràtiques per considerar-lo seriós i creïble" i assegura que un 67,4% dels catalans i un 65,3% dels espanyols creuen que "és possible una solució satisfactòria a través del diàleg i la negociació". Amb tot, un 59,9% dels seria partidari que la Fiscalia imputés Artur Mas a causa del 9-N i un 43,8% considera Rajoy "massa permissiu en relació al procés consultiu".

El sondeig també augura una recuperació de CiU a les urnes i indica que un 23,8% dels catalans els votarien, per davant d'ERC que quedaria en segon lloc amb un 22,1%. Podem seria la tercera força, amb un 14,3% dels vots, seguit pel 10,2% del PSC. Ciutadans arribaria 9,7%, el PP cauria al 7,4%, ICV aconseguiria un 4,5% dels sufragis i les CUP el 3,8%.

stats