Política 21/01/2013

CiU, ERC i ICV-EUiA pacten una resolució conjunta sense el PSC

La CUP tampoc garanteix el suport al text, tot i que preveu mencionar de forma velada els Països Catalans

R. Tugas / S. González
2 min
El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, i els socialistes Jaume Collboni i Maurici Lucena acudint a la tercera cimera sobre la declaració de sobirania / EFE

BarcelonaLes negociacions per a l'acord a cinc segueixen sense prosperar, tot i que CiU, ERC i ICV-EUiA ja han pactat que presentaran una resolució conjunta sobre la declaració de sobirania. La tercera cimera ha acabat sense aconseguir que el PSC ni la CUP se sumin a la resolució. Fonts de la negociació han explicat que els socialistes segueixen enrocats en no acceptar l'expressió que diu que Catalunya és un "subjecte polític i jurídic sobirà" i insisteixen que ha de quedar clar que el referèndum s'ha de celebrar en el marc de la legalitat vigent. Aquesta expressió, però, es manté en la resolució a tres. ICV-EUiA s'ha sumat al text després que ha quedat clara tant l'aposta per la cohesió social com perquè el Parlament tingui el protagonisme del procés de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva part, els socialistes treballaran en les pròximes hores en un redactat alternatiu que reculli el sentit de sobirania sense que hi consti explícitament la paraula, tot i que des de CiU i ERC no estan disposats que aquesta proposta impliqui "descafeïnar" la declaració d'intencions del Parlament. Tot i això, han decidit donar marge de maniobra als socialistes fins a l'últim moment, és a dir, fins dimarts a les 10 del matí, hora límit per registrar les resolucions al Parlament. Tot i això, fonts de la negociació veuen difícil que el PSC acabi votant la resolució conjunta i adverteixen que cada vegada queda menys temps i és més difícil que s'hi sumin.

El diputat de la CUP Quim Arrufat tampoc no ha garantit el suport de la seva formació a la declaració, i fins dimecres no decidiran el sentit del seu vot. Una de les seves demandes era la inclusió dels Països Catalans en la resolució i, segons ha explicat, ara se'n preveu “algun redactat eufemístic al preàmbul, però els Països Catalans com a tals no hi són”. Si que es manté la referència a la Unió Europea, tot i que la CUP reclamava que se suprimís. La formació de l'esquerra independentista va avançar dissabte que mantindria i defensaria la seva declaració en el ple, però és una incògnita el sentit del vot respecte a les resolucions dels altres partits.

stats