Política 07/06/2013

Duran defensa aturar el procés cap a la consulta si el PSC i ICV se'n despengen

El líder d'Unió adverteix que Catalunya no podrà esdevenir un estat independent "d'un dia per l'altre"

Ara
2 min
Artur Mas i Duran i Lleida, avui a Palau / ACN

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat aquest divendres aturar el procés cap a la consulta si el PSC i ICV-EUiA se'n despengen. D'aquestes dues formacions "no en podem prescindir", ha afirmat a la seva carta web setmanal. "Els uns i els altres haurem de fer renúncies, però si s'aparten PSC i ICV-EUiA del procés de la consulta, aquest quedaria afeblit. Ja sé que hi ha molta gent a qui agradaria que CiU i ERC el portéssim igualment endavant, però seria un greu error i, a més, dividiríem profundament la societat", ha alertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de conèixer la darrera enquesta d'El Periódico, que situa ERC per davant de CiU en projecció d'escons, Duran ha fet una crida a tothom a "asserenar-se" en les reivindicacions nacionals. "Hi ha molta gent il·lusionada que s'ha cregut que d'un dia a l'altre Catalunya serà un estat independent. I això no serà així, agradi o no, s'hi estigui d'acord o no", ha assegurat. Duran ha remarcat que aquells que tenen responsabilitats i coneixen més "la realitat" han d'intentar "racionalitzar tot el procés i no enganyar ni crear emmirallaments que l'únic que farien seria portar-nos a una frustració col·lectiva per la qual pagaríem un gran cost".

Segons Duran, cal mirar de canviar l'estatus polític de Catalunya dins l'Estat espanyol, però "no convé que atiem el foc dient coses que no són o abonant la pressa, que és clarament enemiga de les aspiracions i necessitats del país. No cal adormir-se, però sí fer les coses bé i amb responsabilitat".

Per esvair dubtes sobre la seva sintonia amb el president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit que, més enllà d'opinions "matisades", tots dos tenen "el mateix compromís de convocar una consulta legal, previ diàleg -i per a mi, si pot ser, pacte- amb el govern de l'Estat, i fer-ho el 2014 o, si les circumstàncies ho aconsellen, després, però sempre al llarg de la legislatura i fer-ho sumant-hi el màxim nombre de forces polítiques. Aquest és un compromís comú".

Per sortir d'aquesta cruïlla nacional, Duran aposta per trobar un nou encaix per a Catalunya dins d'Espanya i, per això, ha fet una crida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. A més de demanar-li que retiri la llei Wert o almenys "l'amenaça real" al model d'escola catalana, ha instat Rajoy a "parlar i pactar amb Catalunya un nou estatus que permeti ser admès per una gran majoria de catalans que expressi la seva voluntat en una consulta".

Duran, que es troba a Brasil en viatge oficial com a president de la Comissió d'Exteriors del Congrés, ha aprofitat per justificar-se davant d'aquells "sectors independentistes" que l'acusen d'anar a defensar els interessos del conjunt d'Espanya. "Em sembla que hem perdut una mica el nord. Mentre Catalunya formi part d'Espanya, tots -independentistes o no- participem de les institucions parlamentàries. Sense perdre mai la condició de català i situant en primer lloc els interessos i compromisos de Catalunya, hem de legislar i actuar defensant els del conjunt de l'Estat", ha subratllat.

stats