Política 26/02/2017

Un 72% dels catalans volen que se celebri un referèndum a Catalunya (i un 34% d'espanyols també), segons una enquesta d''El Periódico'

El sondeig, realitzat pel Gesop, també assenyala que el PP i C's fregarien plegats la majoria absoluta si avui se celebressin eleccions generals

Ara
2 min
En la jornada de participació del 9-N van votar 2,3 milions de persones. Un any i mig després, el referèndum torna a ocupar un paper central en el tauler català.

BarcelonaUn 71,9% dels catalans i un 33,9% dels espanyols estan a favor que se celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya segons revela una enquesta del Gesop publicada aquest diumenge a 'El Periódico'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el sondeig, que dona a escollir als enquestats entre tres possibles solucions al 'conflicte' entre Catalunya i Espanya, la millora del finançament de la Generalitat és l'opció més escollida entre els enquestats catalans, amb un 72,5% (un 30,9% entre els enquestats espanyols), mentre que la reforma constitucional per convertir Espanya en un estat federal és la que obté més adhesions al conjunt de l'Estat, amb un 41,7% (un 59,5% entre els enquestats catalans).

El PP i C's freguen la majoria absoluta

També sobre la base de les dades del Gesop, el diari publica avui el primer Baròmetre d'Espanya de l'any, segons el qual el PP i Ciutadans s'acostarien plegats a la majoria absoluta si avui se celebressin eleccions generals. El PSOE es mantindria com a segona força en escons, però amb menys vots que Podem.

D'acord amb els resultats de l'enquesta, el PP es mantindria en una forquilla d'entre 135 i 138 escons –actualment en té 137– gràcies a un 32,2% dels vots vàlids.

Al darrere s'hi situaria el PSOE –amb 79-82 escons i un 21,1% del vots, enfront dels 85 actuals–, Units Podem –amb 71-74 escons i el 21,7% dels vots, enfront dels 71 actuals– i Ciutadans –que passaria de 32 a una forquilla entre 34 i 38 escons amb un 14% dels vots.

ERC aconseguiria gairebé la mateixa representació que té actualment, és a dir, 9 escons –obtindria entre 9 i 10 diputats amb un 2,8% dels vots–, i es mantindria al davant del PDECat –que obtindria entre 5 i 6 escons amb un 1,4% dels vots, per sota dels 8 que va aconseguir CDC a les eleccions generals del juny del 2016.

stats