POLÍTICA
Política 05/06/2014

La fiscalia Anticorrupció demana dos anys i mig de presó per Xavier Crespo

També demana una inhabilitació de 17 anys per càrrec públic per al diputat de CiU, acusat de suborn i prevaricació

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaLa fiscalia Anticorrupció demana dos anys i mig de presó pel diputat de CiU i exalcalde de Lloret Xavier Crespo, acusat d'un delicte de suborn i prevaricació en l'anomenat cas Clotilde. El ministeri públic també demana una inhabilitació per exercir càrrec públic de 17 anys i una multa de 831.600 euros i que se li intervinguin els regals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls demana dos anys i tres mesos de presó, una inhabilitació de 16 anys, mentre que per Andrei Petrov, cap de la màfia russa a Lloret, el fiscal demana dos anys de presó. Per els dos sol·licita la mateixa multa que per Crespo.

Per l'arquitecta Pilar Gimeno i l'expresident del Club d'Hoquei de Lloret, Joan Perarnau, els altres dos imputats, demana dos anys i un mes i dos anys de presó respectivament i la mateixa multa.

La trama gira al voltant de l'antiga plaça de toros de Lloret, on Petrov volia construir un aparcament públic de 400 places. Segons l'escrit del fiscal Fernando Bermejo, Crespo, Valls i el cap de la màfia van tenir diverses reunions, on els dos càrrecs públics van traslladar a Petrov "la idea que podria obtenir facilitats administratives en la construcció del complex immobiliari que s'anava a realitzar a la plaça de toros a canvi de determinats favors".

Així, l'exalcalde de Lloret, Crespo hauria rebut regals com un viatge privat a Rússia amb la seva dona i el seu fill el febrer de 2008, un rellotge valorat en 2.200 euros pel seu aniversari i diferents obsequis procedents de la societat Development Diagnostic Company, administrada pel cap de la màfia.

Petrov també va patrocinar els clubs esportius municipals de hoquei i futbol, presidits per Perarnau, amb un total de 90.000 euros per temporada durant quatre anys. De fet, quan Petrov va deixar de pagar, Crespo es va reunir amb ell per dinar perquè li havien arribat noticies que Petrov "no estava content amb l'actuació de l'Ajuntament amb les obres que estava realitzant". Poc després el cap de la màfia va regalar el rellotge al llavors alcalde.

Amb aquests regals i patrocinis, Petrov va aconseguir un estalvi en el cost de la llicencia d'obra de la plaça, per la qual cosa era imprescindible declarar l'obra d'especial interès o utilitat municipal.

L'any 2009 l'Ajuntament va concedir una bonificació del 50% de la quota de l'impost sobre la construcció que, segons el fiscal, "va ser radicalment il·legal". A més, la prèvia declaració d'interès va infringir "frontalment" la llei.

El fiscal afegeix que Crespo i Petrov van subscriure un conveni urbanístic on el cap de la màfia es comprometia a construir una serie de places de pàrquing en un terreny de la seva propietat, a l'antiga edificació de l'hotel Blanca Aurora i en el subsòl públic a canvi d'una concessió de 25 anys de 82 places. Les obres van començar sense que s'haguessin prestat els avals exigits.

stats