POLÍTICA
Política 05/03/2013

Els jutges i fiscals progressistes donen suport al fiscal en cap de Catalunya

Martín Rodríguez Sol serà destituït per haver opinat que és legítim consultar els catalans sobre el seu futur polític

Efe
2 min

BarcelonaLes associacions Unió Progressista de Fiscals (UPF) i Jutges per la Democràcia (JD) s'han oposat aquest dimecres al relleu de Martín Rodríguez Sol al capdavant de la fiscalia superior de Catalunya per haver opinat que és legítim consultar els catalans sobre el seu futur polític, mentre que han defensat el seu dret a la llibertat d'expressió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Francisco Javier Pérez Ruiz, portaveu de la Unió Progressista de Fiscals a Catalunya (UPF), ha opinat que el relleu de Rodríguez Sol plantejat per la fiscalia general de l'Estat suposa una "sanció massa greu pel fet en si", atès que es tracta d'unes simples declaracions.

Pérez Ruiz, que ha insistit que mai s'ha expedientat un fiscal per unes manifestacions a la premsa, ha expressat el seu desig que l'expedient de remoció obert a Rodríguez Sol, de la conservadora Associació de Fiscals, no en comporti finalment el relleu.

Pel portaveu de la UPF, en les seves declaracions "no sembla que Rodríguez Sol hagi defensat una deriva sobiranista", sinó que es va limitar a explicar, segons el seu parer, "la legalitat vigent en aquest moment, sense entrar en elements valoratius".

Més contundent ha estat el portaveu de Jutges per la Democràcia a Catalunya, Josep Antoni Rodríguez, que ha expressat la "preocupació" de la seva associació davant un fet que demostra, segons el seu parer, que "el pluralisme com a valor democràtic està en perill".

Rodríguez s'ha oposat al fet que se cessi un jurista no per qüestions tècniques, sinó per haver expressat una opinió i, en aquest sentit, ha considerat intolerable que es rellevi un càrrec com el del fiscal superior de Catalunya "per dir coses que no agraden al Govern". "Esperem que l'expedient acabi sense el relleu del fiscal", ha opinat Rodríguez, que ha afegit que el procés per al relleu de Rodríguez Sol atempta també contra el seu dret de la llibertat d'expressió, més tenint en compte que les declaracions que va fer són, segons el seu parer, "absolutament inofensives".

Pel portaveu de Jutges per la Democràcia, les manifestacions de Rodríguez Sol en defensar la legitimitat d'una consulta al poble català "de cap manera poden impedir que exerceixi com a fiscal superior de Catalunya de manera satisfactòria".

De la seva banda, Rodríguez Sol ha declinat fer una valoració sobre l'expedient que se li ha obert i, en declaracions a Efe, s'ha limitat a assenyalar que no farà declaracions mentre estigui obert el procés de remoció.

L'anunci de l'expedient per al relleu de Rodríguez Sol ha causat estupor a la fiscalia de Barcelona, tant en fiscals de tarannà progressista com conservador, segons diverses fonts consultades per Efe.

stats