Política 05/02/2014

El nou càlcul fixarà un dèficit fiscal del 5% del PIB per a Catalunya

L'expert del ministeri d'Hisenda, Ángel de la Fuente, xifra en 11.000 milions la diferència entre el que entra i surt de Catalunya

Ara
1 min
EXPECTACIÓ A GIRONA
 De la Fuente va presentar les seves balances a la Universitat de Girona ahir.

BarcelonaÁngel de la Fuente, l'economista que coordina el grup d'experts d'Hisenda que han dissenyat el nou càlcul per esquivar les balances tal com les havíem conegut fins ara, ha avançat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que les primeres dades indiquen que Catalunya tindria un dèficit fiscal del 5% del PIB, uns 11.000 milions d'euros. D'on surt aquest càlcul? Doncs del que es coneix com la balança fiscal calculada segons el mètode de càrrega-benefici. Aquest mètode imputa a les autonomies no només la despesa que fa l'Estat al territori en qüestió, sinó que computa també la part proporcional de la despesa de l'Estat en serveis que suposadament beneficien per igual tots els espanyols, al marge d'on visquin. Així, imputa als territoris la part proporcional de la despesa feta, per exemple, a l'exèrcit espanyol, als ministeris ubicats a Madrid, a les ambaixades o a la xarxa d'AVE, independentment de quin territori hagi estat el receptor real de la inversió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la Fuente ha negat que Crisóbal Montoro hagi canviat de criteri, ja que ell mateix va explicar divendres a Girona que s'oferirien les dades del mètode benefici i la resta perquè cada comunitat pugui fer els seus propis càlculs. La Generalitat de Catalunya considera més vàlid el mètode de flux monetari, que calcula els diners que surten via impostos i els que entren via inversions i finançament, situa el dèficit fiscal en uns 16.500 milions, prop d'un 9% del PIB. Aquesta és la balança que Montoro es nega a fer perquè considera, tal com va explicar a RNE, que dóna ales a l'independentisme.

stats