Política 01/05/2016

Les irregularitats financeres torcen la campanya de C’s

El discurs de regeneració d’Albert Rivera trontolla davant el degoteig de polèmiques

Gerard Pruna
3 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera, en una reunió del comitè executiu a la seu que el partit té a Madrid.

BarcelonaAbans de les eleccions espanyoles del 20 de desembre, un dirigent històric de Ciutadans resumia així una de les potencialitats del partit: “Som nous, no hem gestionat mai i no hem tingut temps que apareguin pomes podrides”. Sota aquestes tres premisses, el partit d’Albert Rivera va construir una imatge d’abanderat de la regeneració política que ara, davant la repetició electoral, trontolla. En els últims mesos s’han acumulat les irregularitats relacionades amb les finances del partit, que s’han convertit en un maldecap per a Rivera just abans que comenci oficialment la precampanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’últim incendi a la sala de màquines l’ha originat la denúncia que un grup d’afiliats i exmilitants del partit -la Plataforma per les Garanties Ciutadanes- va presentar el 2 de març davant la Fiscalia Anticorrupció per possible finançament il·legal del partit. Aquest col·lectiu interpreta que la carta financera que la formació fa firmar als seus candidats pot vulnerar la llei perquè s’afirma que “es dedicaran els ingressos que puguin obtenir els grups parlamentaris o municipals a pagar els crèdits que el partit hagués pogut contraure per fer front a les despeses de les seves respectives campanyes electorals”.

La Fiscalia encara no s’ha pronunciat sobre la denúncia i no està clar que prosperi, perquè l’únic que concreten la llei de finançament dels partits polítics i la llei reguladora de les bases del règim local és que els diners dels grups parlamentaris o municipals “no poden destinar-se al pagament de remuneracions de personal de qualsevol tipus al servei de l’ajuntament o a l’adquisició de béns que puguin constituir actius fixos de caràcter patrimonial”.

Cessaments i denúncies

El partit ja ha anunciat que modificarà el redactat de la carta ètica per evitar confusions, però la polèmica va obligar el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, a haver de dedicar dilluns bona part de la seva roda de premsa a parlar de com gestiona el partit les finances i a defensar que no s’ha comès cap irregularitat. “Ni un euro dels comptes municipals o autonòmics ha anat a parar a comptes del partit”, va assegurar.

No és el primer cop que el partit de Rivera s’ha vist esquitxat per presumptes irregularitats amb els comptes en els últims mesos. Sense anar més lluny, fa deu dies la direcció estatal ja va cessar el delegat territorial del partit a Múrcia per haver carregat als comptes del grup parlamentari factures que havia de pagar el partit durant la campanya de les eleccions municipals del 2015.

Dos casos a la Rioja

Múrcia no ha sigut l’únic lloc on Rivera ha tingut problemes. Ciutadans va presentar al febrer una denúncia contra la seva extresorera a Logronyo per haver desviat als seus comptes 18.315 euros del grup municipal. I, encara sense sortir de la Rioja, el partit va veure fa quinze dies com dimitia el seu coordinador autonòmic pels seus vincles amb dues empreses que apareixen als papers de Panamà. El mateix motiu pel qual un dia després acabaria dimitint un diputat del partit taronja al Parlament aragonès.

L’entorn de Rivera és conscient que tots aquests episodis seran la munició dels seus rivals en la campanya que s’acosta, i intenta contra-atacar subratllant que, a diferència del PP i el PSOE, ells sí que han actuat immediatament davant dels casos dubtosos. El risc, admet un membre de la direcció, és que les “pomes podrides” que han començat a aflorar es reprodueixin en els pròxims mesos fruit d’una estructura territorial dèbil i forjada a corre-cuita.

stats